Muzej krapinskih neandertalaca

Otvorena izložba “Špilja Vindija“

Objavljeno: 11.12.2016. mladenmandic

U Muzeju krapinskih neandertalaca, u prostoru Kneippove zgrade, otvorena je izložba pod nazivom “Špilja Vindija“. Izložbu, koja je financirana novcem Ministarstva kulture, a postavljena povodom Dana grada Krapine, uz glazbenu izvedbu Marije Lončarek na flauti i Davida Slukana na klarinetu, otvorio je dogradonačelnik Drago Kozina, uz prisustvo načelnika Općine Donja Voća, na čijem se terenu i nalazi ovaj geomorfološki kompleks.

Privatna zbirka

Izložba upoznaje posjetitelje s ovim značajnim lokalitetom geologije Hrvatskog zagorja, kroz prikaz svih dosadašnjih istraživanja. Dio izložbe je posvećen pokojnom Stjepanu Vukoviću, koji je velik dio svoga života posvetio istraživanju špilje Vindija. Predmeti njegove privatne zbirke, koja se danas nalazi u Gradskom muzeju u Varaždinu, prikazan je na izložbi. Kako je Vuković utemeljitelj eksperimentalne arheologije u Hrvatskoj, a njegova Zbirka eksperimentalne arheologije dio je fundusa Muzeja krapinskih neandertalaca, posjetitelji izložbe će imati prilike vidjeti i neke od zanimljivih predmeta, poput eksperimentalne bušilice,kamenih sjekira, drvenih igla i udica.

Dodaci za djecu

Starost neandertalaca iz špilje Vindija iznosi između 32 i 33 tisuće godina, pa se radi o jednim od najmlađih neandertalaca. Postav izložbe popraćen je i edukativnim interaktivnim dodacima za djecu. Autor izložbe je kustos Eduard Vasiljević, a izložba će se moći pogledati do 31. ožujka iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba