“Krapinski cener”

Krapinskim ulicama trčat će i poznati voditelj Davor Dretar Drele

Objavljeno: 09.12.2016. Jelena Jazbec

Ove subote u Krapini se održava treći po redu “Krapinski cener”, najveća i najpoznatija krapinska utrka koju organizira Trkački klub Maraton. Radi se o utrci na 10 tisuća metara, u sklopu koje je moguće trčati i “Krapinski polucener”, manje zahtjevnu utrku na pet tisuća metara.
– Utrka je jaka od samih početaka, već od prve godine prijavljuje se puno natjecatelja i upravo po prijavama vidimo da je utrka prepoznata i da je “must have” u godišnjem kalendaru. Kontaktiraju nas iz velikih klubova i kažu kako jedva čekaju utrku – rekao nam je Romano Krstić, tajnik TK Maraton.

Popratni sadržaj

Ove godine zaprimljeno je 826 prijava, nakon čega su one zatvorene, jer kada se dođe do 500 uplaćenih kotizacija, prijave se moraju zatvoriti.
– Dolaze nam natjecatelji iz Portugala i Meksika, a među prijavljenima bilo je i onih iz Maroka, Njemačke, Slovenije, Srbije, Austrije… Svi vole doći u Krapinu, ne isključivo zbog utrke, nego i zbog druženja i bogatog popratnog sadržaja koji uvijek organiziramo. Primjerice, Grad Krapina ove nam je godine omogućio da prije samog početka utrke u 13 sati, pokraj Osnovne škole Augusta Cesarca nastupi Gradski puhački orkestar. Po završetku utrke osiguran je besplatni grah za sve natjecatelje, a prilikom dodjele medalja u OŠ Augusta Cesarca, nastupit će i grupa Trnje. Također, osim velike pomoći Grada Krapina, kojem ovim putem zahvaljujemo, u susret nam je izašao i Muzej krapinskih neandertalaca, koji će svim natjecateljima toga dana omogućiti 50 posto popusta na ulaznice za Muzej – otkriva Krstić.

Podrška trkačima

Program će svojim duhovitim upadicama ove godine obogatiti i poznati voditelj Davor Dretar Drele, koji će se, osim u ovoj dobro mu poznatoj ulozi, okušati i u ulozi trkača, pa će tako sudjelovati u utrci na pet tisuća metara.
– Nakon utrke na pet tisuća metara, Drele će zabavljati navijače na startu, koji se nalazi na adresi Matije Gupca 21, a vodit će i program dodjele medalja – ističe Krstić, te poziva Krapinčane da u subotu izađu na ulice i pruže podršku brojnim natjecateljima.
– Mi sve utrke organiziramo da bismo pokrenuli Krapinu. Od kad smo predsjednik Goran Antonović i ja preuzeli klub, pokušavamo pomoću utrka pokazati ljudima da mogu spojiti ugodno s korisnim, nastojimo ih potaknuti da se pokrenu, porade na svom izgledu, ali i zdravlju. Pozivam sve Krapinčane da izađu, ako ne na ulice, onda barem na balkone, ili s prozora pruže podršku trkačima – zaključuje Krstić.



Staza “Krapinskog cenera”

Start utrke je u ulici Matije Gupca. Nakon toga, kreće se na sjever, do Wohlovog mosta, potom u Strahinje Krapinsko, Podgoru Krapinsku, te se pokraj Športskog centra Zagorec dolazi na atletsku stazu, po kojoj se trči jedan krug, oko igrališta NK Zagorec, i onda se vraća do Wohlovog mosta, i skreće na školski putić kod OŠ Augusta Cesarca. Po tom putiću trči se do Ulice D. G. Krambergera, iz koje se ponovno skreće u Ulicu Matije Gupca i natrag do starta. Jedan takav krug je pet kilometara, a dva kruga su deset kilometara.



Sportska priča koja je u Krapinčanima probudila strast prema trčanju

TK Maraton 2004. godine osnovala je mala skupina krapinskih trkača. Na početku, klub je imao samo četiri člana, a do 2011. godine taj je broj porastao na 16. U tom je razdoblju odrađeno tek nekoliko utrka u organizaciji kluba. 2013. godine rodila se ideja pod nazivom “Krapina – tvornica zabave”, čija je svrha bila osmišljavanje i organiziranje sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja i u sklopu koje je krenulo organizirano trčanje Krapinom tri puta tjedno. Iako u početku nije bilo puno trkača, broj zainteresiranih je polako bio sve veći, a Vjeran Skupnjak, član TK Maraton, prepoznao je to kao priliku za aktiviranje kluba. Ubrzo je održana sjednica na kojoj je donesena odluka o novom vodstvu kluba, a broj članova uskoro se popeo na današnjih 80-ak, iako je od toga samo 20-ak aktivnih, onih koji redovito sudjeluju u utrkama.
13. rujna 2014. godine, u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, održan je prvi Krapinski ringišpil, utrka na kojoj je tada sudjelovalo 80 trkača. Iste godine, održan je i 1. Krapinski cener, uspješna utrka s mnogo prijavljenih trkača iz svih dijelova zemlje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba