PROPAST ZBOG ZLATNE ŽUTICE?

Obitelj Šafran iz Brezničkog Huma morala spaliti 6625 trsova traminca

Objavljeno: 08.12.2016. mladenmandic

Vinarija Šafran iz Brezničkog Huma, iz susjedne Varaždinske županije, uništila je čupanjem i paljenjem 6625 trsova traminca, oko jedan hektar vinograda zaraženih štetnim organizmom Grapevine flavescence dorée MLO, uzročnikom bolesti zlatne žutice vinove loze. Spaljivanje trsova naredila je Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Američki cvrčak

Zlatna žutica epidemijska je bolest vinove loze. Uzročnik je fitoplazma, mikroorganizam kojeg prenosi kukac američki cvrčak. Američki cvrčak se nastanjuje na vinovu lozu, siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze, čime se automatski sprečava protok sokova kroz njih. Bolest je prisutna u Hrvatskoj već 20 godina, a u zadnjih dvije do tri godine poprima epidemijske razmjere. U sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ugroženo je oko tri tisuće hektara vinove loze, odnosno 250 obiteljskih gospodarstava i više od 1500 radnih mjesta.

Ne prijavljuju bolest

Na svom nedavnom skupu vinogradara u Brezničkom Humu, vinogradari su zatražili od države da poduzme konkretne mjere sustavnog uništavanja zlatne žutice i američkog cvrčka. Upozoravaju da hrvatskim vinogradima prijeti propast, ako se hitno nešto ne poduzme. Posebice traže djelotvorne mjere protiv nesavjesnih vinogradara, koji ne prijavljuju pojavu bolesti zlatne žutice u njihovim nasadima, a zbog takvih vinogradara bolest se ne može djelotvorno suzbiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba