Impressum  | Oglašavanje
Prijava |  Registracija

Aktualno

Auto Štagar – drugi banner

Nakon odluke ministra TolušićaTomislav Bolfan: Netko je trebao stati na kraj onima koji uvoznim, patvorenim vinima truju našu mladež”

6. prosinca, 2016. | autor Mladen Mandić
Tomislav Bolfan: Netko je trebao stati na kraj onima koji uvoznim, patvorenim vinima truju našu mladež”
Gospodarstvo

Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su kako je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić donio Pravilnik kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet, odnosno da ista pravila vrijede i za domaća i za uvozna vina. Riječ je o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet. Izmijenjenim pravilnikom postupanje i procedura za stavljanje u promet domaćih vina, izjednačene su s procedurama za vina koja su u Hrvatsku uvezena u rinfuzi.

Sva vina na analizu

– Kao što sam obećao domaćim vinarima, od sada se sva vina iz uvoza moraju slati na analizu i ocjenu prije puštanja u promet. Tako ćemo pratiti sljedivost vina odnosno obilježiti ih evidencijskim markicama – izjavio je ministar Tolušić.
Što misle o novom Pravilniku o stavljanju u promet uvoznih vina upitali smo i dvojicu ponajboljih zagorskih vinara Filipa Severa i Tomislava Bolfana.
Vlasnik klanječke Vinarije Sever, Filip Sever, rekao nam je kako je svaka kontrola dobrodošla.
– Ne vidim razloga zašto i dosad uvozna vina nisu morala ići na analizu. Naša hrvatska vina prolaze sve moguće kontrole, no vina iz Europske unije dolaze na naše tržište s markicama i njih ovdje u Hrvatskoj više nitko ne kontrolira, bez obzira na njihovu kvalitetu. Jedino što mi vinari iz Hrvatske želimo da i naša i uvozna vina prolaze kroz isti kontrolni sustav – rekao nam je vlasnik Vinarije Sever iz Klanjca Filip Sever.
Vlasnik Vinarije Vinski vrh iz Hrašćine, Tomislav Bolfan, također je pozdravio inicijativu ministra Tolušića.
– Netko je napokon trebao stati na kraj, da nam se uvoznim, patvorenim vinom pakiranim u ambalaži od tri, pet ili deset litara, koje se kasnije prepakirava u Hrvatskoj, truje naša mladež koja ga zbog niskih cijena u trgovinama najčešće i konzumira. Problem je taj što u našim trgovinama inspekcija uvozno vino ne uzima s police i analizira, dok naše domaće vino prije stavljanja u promet treba proći sve dodatne analize i kontrole. Za sve što poduzima u zaštiti hrvatskih proizvoda, ministru Tolušiću skidam kapu dolje – rekao nam je Tomislav Bolfan, vlasnik Vinarije Vinski Vrh.

Podijelite na društvenim mrežamaShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Komentari