Dan grada Krapine

Andrej Plenković: Vlada osluškuje poruke građana – Hrvatskoj ćemo omogućiti veći gospodarski rast

Objavljeno: 06.12.2016. mladenmandic

 

Uz dan zaštitnika Krapinčana sv. Nikole biskupa, danas je u velikoj Festivalskoj dvorani u Krapini održana središnja proslava Dana grada. Na obilježavanju je bio i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.
– Ova Vlada osigurat će ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Novom poreznom reformom osigurat ćemo građanima veći dohodak, manji teret gospodarstvenicima i pri tom svima osigurati kvalitetnu prometnu infrastrukturu. Vlada osluškuje poruke građana i riješit ćemo sve njihove probleme, nastojeći osigurati političku stabilnost, dijalog i suradnju svih. Kroz našu gospodarsku politiku, što uključuje i ovu poreznu reformu, u sljedećoj godini želimo osigurati zamašnjak i Hrvatskoj osigurati veći gospodarski rast – rekao je premijer Plenković, čestitavši svim Krapinčanima Dan grada.

Šuma i drveće

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je i Županija dala svoj doprinos uređenju Krapine, no zapitao se i hoćemo li kroz županijske, gradske i općinske proračune u budućnosti uspjeti osigurati dovoljno novca da bi se mogli pratiti svi projekti koje općine i gradovi apliciraju prema fondovima Europske unije. Jer, naglasio je Kolar, od šume više nećemo moći vidjeti drveće, a uz pomoć europskog novca, i u Zagorju bi se puno toga dobrog moglo napraviti, samo Gradovima i Općinama moramo osigurati novac za njihove projekte.
Prisutnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća grada Krapine Željko Pavić.
– Mi smo sad tri godine u kohabitaciji u Krapini i pokazali smo da se može drugačije funkcionirati, da nije važno je li netko žuti, zeleni, plavi ili crveni, važno je da misli na interes građana. U tri godine realizirali smo niz uspješnih projekata, što nikako ne bismo mogli bez podrške gradonačelnika i ljudi u opoziciji – rekao je, istaknuvši posebno novo, ljepše lice koje je Krapina dobila sveobuhvatnom obnovom komunalne infrastrukture u središtu grada.

Od poreza 15 posto više

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da je ove godine prihod od poreza na dohodak, koji je osnovni izvor prihoda Grada, bio 15 posto veći u odnosu na lani. Posebno se pohvalio gradskim investicijama za najmlađe, a to su opremanje dječjih igrališta, kao i uređenje nerazvrstanih cesta i nogostupa. Uređen je i okoliš groblja, plato ispred mrtvačnice te židovsko groblje. Dodao je i kako je u izgradnju reciklažnog dvorišta i sortirnice otpada utrošeno 2,5 milijuna kuna. Zahvalio je Lidlu, koji je donirao 1,6 milijuna kuna za izgradnju mosta koji spaja Ulicu Frana Galovića i Ulicu dr. Franje Tuđmana, i Hrvatskim vodama na njihovim investicijama uz rijeku Krapinu te dodao kako se ostvaruje program počasnog građanina Krapine Ivana Jarnjaka, koji je i nazočio sjednici – “do svake hiže voda, do svake hiže cesta” te je dodao da je sada u programu i “do svake hiže javna rasvjeta”. Rekao je kako mu je velika želja uređenje Trga Ljudevita Gaja, a spomenuo je i kohabitaciju u Gradskom vijeću.
– Sve projekte više – manje smo dogovorili i usuglasili i mislim da grad time nije ništa izgubio, nego je u nekim segmentima i dobio – istaknuo je, te zahvalio predsjedniku Gradskog vijeća, vijećnicima i svim zaposlenicima gradske uprave.
U prigodnom programu nastupile su članice Vokalne skupine “Queentete”, zbor “Isusovi anđeli” i Jurica Vugrek na klaviru. Na svečanosti su dodijeljena i prigodna priznanja najuspješnijim krapinskim pojedincima i udrugama te onima koji su u krapinskoj eko akciji najljepše uredili svoje balkone, okućnice i dvorišta.



Prigodna priznanja najzaslužnijim Krapinčanima

Uz Dan grada Krapine, dodijeljena su i prigodna priznanja. Malu plaketu, koja se dodjeljuje učenicima i studentima koji su svojim postignućima, ostvarenjima u radu i stvaralaštvu, na poseban način promicali Krapinu, ove je godine pripala učeniku Damjanu Milakoviću. Plaketa grada Krapine dodijeljena je Udruzi Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina, povodom obilježavanja 20. obljetnice uspješnog i aktivnog djelovanja Udruge. Plaketa Grada Krapine uručena je i veteranima Nogometnog kluba Zagorec Krapina, za osobite uzastopne uspjehe na natjecanjima, te za promicanje imena Krapine, te Saši Kundihu, kao aktivnom sportskom djelatniku, jednom od inicijatora krovne sportske udruge u Krapini – Krapinskog sportskog saveza. Povelju Grada Krapine za osobiti doprinos promicanju dobrovoljnog darivanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog Crvenog križa, za darivanje krvi više od sto puta, dobili su Franjo Broz, Josip Dunaj, Stjepan Draganić, Stjepan Štrok te Milka Barlović, za 75 puta darovanu krv. U ime svih koji su dobili priznanje, zahvalio se Saša Kundih.



Dodijeljene i nagrade “Krapinski pušlek”

Nagrađeni su i najbolji u akciji uređenja vrtova, okućnica, balkona, izloga i poslovnih prostora “Krapinski pušlek”. Turistička zajednica Krapine, istaknula je direktorica krapinske Turističke zajednice Nedjeljka Vodolšak, cijele je godine fotografirala izloge, obilazila teren, razgledavala okućnice, vrtove, balkone i hortikulturne elemente koji ih krase. Na temelju svega, dodijeljena su priznanja. Priznanja su dobili obitelj Gumbas iz Zagore, obitelj Forjan iz ulice Rudolfa Lovreca i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije.



SASTANAK SABORSKIH ZASTUPNIKA, ŽUPANA I PREDSJEDNIKA VLADE RH

Premijera upoznali s dva goruća problema – neplaćanjem HZZO-a i nepristupačnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja

Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća Krapine povodom Dana grada, u krapinskoj Gradskoj knjižnici sastali su se krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Župan je tu prigodu iskoristio kako bi premijera upoznao sa segmentima Strategije razvoja KZŽ i projektima koji su Zagorcima interesantni za sljedeće četiri godine i za financijsku omotnicu, kao i s problemima u samom funkcioniranju naplate pojedinih potraživanja koji dolaze s državne razine.

Šumovi u komunikaciji

– Naime, u jednom trenutku smo zbog neisplate novca Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dvorac Bračak mi morali plaćati izvođačima radova kako bismo bili u valuti, dok je za prijevoz srednjoškolaca došlo samo pola novca, pa je i to Županija servisirala. Još uvijek ima šumova u komunikaciji između pojedinih ministarstava. Dva su ključna problema koja imamo. Prvi je da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prema našim Ljekarnama duguje 9,8 milijuna kuna, pa sam zamolio premijera da pokuša utjecati i da HZZO plati barem tri milijuna kuna. Znate da od sljedeće godine imamo novu mrežu Hitne, a Županija se obvezala osigurati 2,4 milijuna kuna vlastitih sredstava, a imamo još uvijek i kredit od 2,7 milijuna kuna za Opću bolnicu Zabok do 2021. godine. Stoga bi nam to bilo izuzetno značajno, za oslobađanje naših sredstava, da možemo pokrivati naš postotak financiranja projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova – objasnio je župan Kolar. Kao drugi problem istaknuo je da već mjesec i pol dana ne može stupiti u kontakt s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.
– Naime, imamo sportsku dvoranu u Donjoj Stubici koja je gotova, a za drugo polugodište ove školske godine bit će spremna i sportska dvorana u Zaboku. Mi ne možemo pustiti djecu u dvorane, a da nemamo s Ministarstvom riješene načine financiranja. Znači, odobrenje zaposlenja domara, čistačica te ostalog popratnog osoblja, kao i osiguranje sredstava za plaćanja režija. S obzirom na to da je proračun u izradi, bitno nam je da što prije stupimo u kontakt s ministrom i da se osiguraju sredstva za sljedeću godinu – zaključio je Kolar.

Najkvalitetnija moguća reakcija

Premijer Plenković rekao je da je sastanak sa županom i saborskim zastupnicima, kako HDZ-ovim, tako u onih SDP-a, iskoristio kako bi se upoznao s prioritetima gospodarskog razvoja ovog kraja, bitnim projektima iz prometne infrastrukture, izvozno orijentiranim gospodarstvom i snažnim i vidljivom duhom poduzetnika i obrtnika.
– Kada relevantne teme za ovu županiju dođu na dnevni red Vlade, tako ću moći najkvalitetnije moguće reagirati – rekao je Plenković, pri čemu se osvrnuo i na najavljenu poreznu reformu.
– Reforma je prošla te smo u fazi pripreme proračuna, vrlo smo decidirani da ćemo sve što bi eventualno nedostajalo u proračunima jedinica lokalne samouprave bilo kompenzirano iz državnog proračuna, dakle ne želimo na bilo koji način dovesti u pitanje njihovo funkcioniranje i projekte. Što se pak tiče decentralizacije, barem što se tiče regionalnog ustroja, ostajemo na razni ustroja županija, a sve što se može kvalitetnije učiniti na razini gradova i općina u smislu održivosti proračuna, ćemo također u jednom razdoblju rada ove Vlade staviti na stol – zaključio je Premijer Plenković. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba