Na minus 8 pod najlonom

“Kuću su nam srušili teški kamioni, ne želimo van, neka nam je obnove!“

Objavljeno: 01.12.2016. mladenmandic

U Kumrovcu u Mlinskoj cesti, u obiteljskoj kući koja je zbog starog mlina pod spomeničkom zaštitom Ministarstva kulture, nakon što se početkom rujna urušio vanjski zid od prolaska kamiona cestom iznad kuće, još uvijek žive 94-godišnja Olgica Broz i njena 64-godišnja kći Đurđa. Nakon što im se zid urušio, predstavnici općine Kumrovec i vatrogasci, odmah po dojavi, izašli su na teren te južni zid zaštitili najlonom. No, od rujna do danas, i na jučerašnjih -8 u Kumrovcu, stvari se nisu pomaknule s mrtve točke.

Privremeni smještaj

– Istina, Općina nam je ponudila jedan prostor privremenog smještaja, no u taj prostor jednostavno se ne želimo preseliti, jer je vlasnik te kuće zbog loših uvjeta u kući i sam otišao živjeti u kontejner kraj bivše Željezničke postaje u Kumrovcu.  Moja 94-godišnja majka i ja donijele smo odluku da ćemo se seliti jedino u slučaju renoviranja i obnove kuće. Znamo da obnovu dodatno usporava činjenica što je ona zaštićeno kulturno dobro, zbog starog drvenog mlina mog djeda i pradjeda, no još jednom napominjem ne želimo izaći iz kuće – rekla nam je Đ. Broz.

Dodala je kako se zid srušio zbog starosti kuće od 150 godina, ali ponajviše zbog svakodnevnog prolaska teških kamiona cestom koja je tik iznad kuće.

– U trenutku kad se zid srušio, bila sam u kuhinji i kuhala ručak. Čula sam kako cestom prolazi veliki kamion i samo najedanput sve je ruknulo. Sva sreća da nikoga nije bilo pored zida jer sam baš namjeravala, s rođakom koji nam pomaže, počistiti dio koji je pao već prije – otkrila je.

Bez zahoda i kupaonice

Inače, Đurđa Broz u Kumrovec je doselila prije devet godina, jer joj mama Olgica zbog starosti i bolesti više nije mogla sama živjeti. Danas životare s 2800 kuna Đurđine mirovine, mamine poljoprivredne mirovine od 750 kuna i još dobije 500 kuna za kućnu njegu teško bolesne nepokretne majke, koja je prikovana uz krevet. Vodu imaju samo u prizemlju na jednom mjestu, a nemaju ni zahod ni kupaonicu.

– Pokušali smo sve obnoviti u suradnji s kumrovečkim Muzejom Staro selo, ali s njihove strane nije bilo volje za to. Svjesna sam i sama kako bi sanacija bila sigurno skuplja od gradnje nove kuće, budući da ova kuća nema ni temelja. Sa svojim malim mirovinama sanaciju sigurno nećemo moći plaćati same, a kuća je i pod spomeničkom zaštitom. No, čvrsto smo odlučile kako ne želimo izaći iz kuće – zaključila je Đ. Broz.



OPĆINA KUMROVEC

Odbile privremeni smještaj, traži se rješenje!

U općini Kumrovec su nam rekli kako su nakon rušenja južne stijene zida, pokušali pronaći privremeno rješenje tijekom zime, no vlasnice jednostavno ne žele izaći iz kuće, što im dodatno otežava cijelu situaciju. Otegotna okolnost je i što je kuća, zbog starog mlina, pod spomeničkom zaštitom Ministarstva kulture, pa nikakvi privremeni zahvati zbog poštivanja zakona nisu mogući.

– Stanarkama je od strane Općine Kumrovec ponuđen privremeni smještaj. No, one su taj privremeni smještaj odbile, te su odlučile da će do daljnjega nastaviti boraviti u kući. Nakon što im se urušio zid, održan je i radni sastanak, na kojem su bili predstavnici Općine, Županije, Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i Centra za socijalnu skrb, kako bi se dogovorili oko pomoći pri obnovi obiteljske kuće. Općinski djelatnici privremeno su zaštitili objekt od kiše, vjetra i nepovoljnih vremenskih uvjeta, kako bi se spriječilo natapanje postojeće konstrukcije vodom te daljnje oštećivanje građevine. Također, Općina Kumrovec je angažirala i stručnu osobu, građevinskog vještaka, u vezi procjene, načina i mogućnosti da se obiteljska kuća sanira, te će iste aktivnosti biti koordinirane s nadležnim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture. Nakon što se izradi dokumentacija za sanaciju od strane građevinskog vještaka i odobri je Konzervatorski odjel, Općina Kumrovec i Krapinsko – zagorska županija, u suradnji sa stanarkama, pokušat će iznaći rješenje – kažu u Općini Kumrovec.

Budući da konkretne pomoći u sanaciji nije bilo, nadamo se samo da će ovako, pod najlonom na jednoj od stijena kuće pod niskim temperaturama, Olgica i Đurđa Broz ipak uspjeti preživjeti zimu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba