Specijalna bolnica Krapinske T.

Ministar Cappelli: Zdravstveni turizam ima veliku perspektivu – od njega bi mogli zarađivati milijardu eura

Objavljeno: 29.11.2016. mladenmandic

Prigodnom svečanošću u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, danas je obilježena 60. godišnjica osnivanja Bolničkog odjela za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju i 160. godišnjica dolaska prvog liječnika Leopolda Tanzera u Krapinske Toplice. Na svečanosti je bio i ministar turizma Gari Cappelli, koji je rekao kako će se izmjenama dvaju zakonskih propisa pogodovati zdravstvenom turizmu. Izmjene se odnose na to da će se djelatnici u zdravstvenom turizmu moći baviti i pružanjem ugostiteljskih djelatnosti, a i putničke agencije moći će u zdravstvene ustanove dovoditi goste.

Rast 15 – 20 posto

Povećanje turističkih rezultata ponajviše se može ostvariti produženjem turističke sezone, a tu kontinentalni turizam, posebice medicinski, odnosno zdravstveni turizam, ima velike mogućnosti za napredovanje. Radi se o djelatnosti koja ima najveći rast i on iznosi godišnje čak 15 – 20 posto. Sada se od zdravstvenog turizma zarađuje 350 – 400 milijuna eura godišnje, a potencijal je milijardu eura – naglasio je ministar Cappelli. Dodao je da se dosad za promidžbu zdravstvenog turizma nije davalo apsolutno ništa, dok će sada za to biti utrošeno pet milijuna kuna, plus uvođenje CRO kartice. Dodao je kako je napokon došlo vrijeme da moramo prodavati i svoje vrhunsko znanje, a ne samo uslugu. O izmjenama zakona koji će pogodovati razvoju zdravstvenog turizma, govorila je i izaslanica ministra zdravstva Mirjana Vuković. Župan Željko Kolar istaknuo je kako su najveća vrijednost Specijalne bolnice ljudi i njihovo znanje.

Znanstveni temelji

– Država se mora odrediti u kom pravcu će se ići i želimo li postati jedna od najjačih destinacija zdravstvenog turizma – naglasio je Kolar, dodajući kako bi se trebali promijeniti zakoni, da se pored Općih, i Specijalne bolnice mogu natjecati za novac iz Europskog socijalnog fonda.
Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić rekao je kako povijest zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, koja je danas okosnica cijelog gospodarskog razvoja Općine, seže u daleku povijest, kada je prije 150 godina tu vrstu turizma počeo razvijati Jakob Badl. Dodao je kako je, za razliku od drugih centara, usluga u Krapinskim Toplicama bazirana na znanstvenim temeljima. Posebno je naglasio i odličnu suradnju Bolnice s privatnim ulagačima i privatne inicijative u zdravstvu. U kulturnom programu, nastupile su članice pjevačke sekcije KUD-a “Zlatko Baloković”. Nakon prigodnog programa, gosti su razgledali sve odjele Specijalne bolnice te se zadržali na ručku.



RAVNATELJICA ŽELJKA ŽNIDARIĆ

“Godišnje imamo 80 tisuća pacijenata i 1, 4 milijuna raznih usluga”

O povijesti zdravstvene ustanove, na samom početku govorila je ravnateljica Željka Žnidarić, posebno zahvalivši svim svojim djelatnicima i direktorima koji su vodili Bolnicu u zadnjih 50-ak godina – Marcelu Majsecu starijem, Marcelu Majsecu mlađem i njenom prethodniku Dušku Cerovcu. Posebno je istaknula da oko 740 zaposlenih djelatnika u Bolnici ima godišnje više od 80 tisuća pacijenata kojima se pruži 1,4 milijuna raznih medicinskih usluga te dodala da su zasigurno najbolja kontinentalna destinacija zdravstvenog turizma te da će i dalje raditi na podizanju kvalitete, ali i na širenju kapaciteta, usluga i sadržaja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba