Međunarodna vatrogasna vježba

Humčani sa Slovencima gasili veliki požar u OMCO-u

Objavljeno: 17.11.2016. mladenmandic

U organizaciji Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, u Humu na Sutli sinoć je održana Međunarodna vatrogasna vježba “OMCO – Croatia 2016.”. Zapovjedništvo zagorske VZ i Poveljstvo GZ Šmarje pri Jelšah na temelju svojeg godišnjeg Plana o međusobnoj suradnji, svake godine provode međudržavnu vatrogasnu vježbu, a ove godine domaćin vježbe bila je humska tvrtka Omco. Kako je istaknuo zapovjednik zagorske VZ Marijan Lovrenčić, cilj vježbe bio je izvršiti provjeru taktičkih mogućnosti vatrogasnih postrojbi te provjeru zapovjednog kadra.

Građevinski materijal

Taktička pretpostavka bila je da je prilikom izvođenja radova na objektu nove upravne zgrade na sjeveroistočnom dijelu tvrtke OMCO, došlo do zapaljenja građevinskog materijala – stiropora i električnih kablova. Zbog pojave velike količine dima, radnici koji su izvodili radove napustili su objekt, uz sumnju da jedan radnik nije napustio prostor. Radi visoke temperature, došlo je do širenja požara u samom objektu. U isto vrijeme, na južnom dijelu tvrtke OMCO došlo je do puknuća rezervoara s lož uljem i njegova zapaljenja, a u neposrednoj blizini rezervoara se nalaze i spremišta plina argona, kisika i acetilena u bocama. O događaju je obaviješten VOC u ZJVP Zabok, koji je alarmirao vatrogasne postrojbe s područja VZO Huma na Sutli, a zbog obima događaja, zagorski vatrogasci zatražili su i pomoć kolega vatrogasaca iz GZ Šmarje pri Jelšah.

Osam društava

U vježbi su s opremljenim vatrogasnim vozilima i platformom, sudjelovali su vatrogasci iz DVD-a Straža, DVD-a Druškovec, DVD-a Klenovec i DVD-a Prišlin Hum, kojima je zapovijedao zapovjednik VZO Hum na Sutli Marijan Čuček s hrvatske strane, te PGD Rogatec, PGD Sveti Florijan, PGD Podčetrtek i PGD Mestinje, kojima je zapovijedao poveljnik PGD Rogatec Marijan Čančala sa slovenske strane. Vježbu koju su označili izuzetno uspješnom, nadzirali su i ocjenjivali zapovjednik zagorske VZ Marijan Lovrenčić i poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak. Nakon vježbe, održana je i smotra svih sudionika te kratka analiza vježbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba