Zakon nije donesen na vrijeme

Europska komisija prijeti nam novčanom kaznom od 15 tisuća eura po danu

Objavljeno: 15.11.2016. mladenmandic

Kako na vrijeme nije donesen Zakon o duhanskim proizvodima, Europska komisija već je aktivirala prvi od četiri koraka koji vode prema novčanoj kazni za Hrvatsku. Kako piše Jutarnji list, Hrvatska je novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji bi bio usklađen s direktivom EU, trebala donijeti do svibnja, a kako se to još uvijek nije dogodilo, prijeti nam mogućnost pokretanja tužbe pred Europskim sudom pravde. To može rezultirati novčanom kaznom od oko 15 tisuća eura po danu, sve dok se ne ispuni ta obveza.

Sjednica saborskog Odbora

Inače, za danas je sazvana i hitna sjednica saborskog Odbora za zdravstvo, i to upravo na temu novog zakona koji kasni. U suprotnom, aktivirao bi se sljedeći korak koji trenutno prijeti Hrvatskoj, a to znači izazivanje mišljenja o nepoštovanju zakona EU. Eurozastupnica Biljana Borzan kaže kako ima informaciju da će to Komisija učiniti već idućeg mjeseca, odnosno, da prostora za prolongiranje donošenja novog zakona više nema.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže kako je prijedlog Zakona završen, pa bi uskoro mogao i u saborsku proceduru, što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu. U tom slučaju, dodatnih problema za Hrvatsku ne bi bilo. No, i Kujundžićev prethodnik govorio je da će se zakon prihvatiti do studenoga, pa se to ipak nije dogodilo.

Stara ambalaža

Prema nekim informacijama, doznaje Jutarnji list, razlog odgode je duhanska industrija, koja tvrdi da ne može prodati sve zalihe cigareta u staroj ambalaži u tako kratkom roku, tj. do svibnja 2017. godine. Naime, većina zakonskih izmjena odnosi se na strože reguliranje proizvodnje i promjenu izgleda kutija cigareta, čijih 65 posto površine mora biti prekriveno fotografijama organa koji stradaju od duhanskog dima i porukama o opasnostima pušenja. Istina, lobiranja te vrste bilo je i u EU, pa su proizvođači tako uspjeli smanjiti “opasnu” površinu kutije s predloženih 75 na 65 posto. Najkasnije do svibnja, u svim državama EU kutije cigareta bit će izgledom ujednačene, a u nekima će nestati i logo proizvođača. Primjerice, Slovenija je tako već krenula s proizvodnjom “bezimenih” cigareta. Naime, sve su kutije iste boje sa zastrašujućim fotografijama i zdravstvenim porukama. S ujednačavanjem zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na pušenje u javnim prostorima, ide malo teže. Potpunu zabranu pušenja u restoranima ima 11 zemalja EU. Mogućnost pušenja u posebno odvojenim i ventilacijski opremljenim prostorima, omogućena je zakonski u 12 zemalja, a u samo četiri, pušenje je dozvoljeno u dijelu restorana koji mora biti odvojen od nepušačkog vratima koja izoliraju dim.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba