Zabočka premijera “Gazde”

“To nije film o Todoriću, već o svima nama, a Hanžeka boli lijevo uho za hrvatski film”

Objavljeno: 10.11.2016. mladenmandic

U prostorima Gokula, u zabočkoj Zelenoj dvorani sinoć je održana zagorska premijera 80-minutnog dokumentarnog filma “Gazda”, redatelja Darija Juričana, inače zagorskih korijena jer mu je otac iz Razvora pokraj Kumrovca, a majka iz Gredica pokraj Klanjca. Na dvije projekcije okupilo se ukupno 70-ak posjetitelja. Film je znatiželjnoj publici predstavio sam Juričan i autor istoimene knjige u 32 poglavlja koja je nastala uz film, Saša Paparello.

Juričan je na početku projekcije istaknuo kako ovo nije film o Ivici Todoriću i njegovom usponu, već o hrvatskim simbolima i stanju jedne nacije.
– Na filmu koji govori o životnom putu mog oca Ljudevita koji je 40 godina bio zaposlen u Unikonzumu, a kojeg smo radili u otežanim uvjetima, praktički “poskrivečki”, radili smo tri godine. Stoga nas boli činjenica da ovaj film, zahvaljujući lokalnim moćnicima poput Ivana Hanžeka, danas ne možemo gledati u pravoj kino dvorani od 236 mjesta koja je financirana novcem hrvatskih poreznih obveznika, već u ovoj s 40-ak mjesta – rekao je Juričan.

“Nije reket, već zafrkancija”

– Ma boli Hanžeka lijevo uho za hrvatski film i za zabočko kino. Njemu su od hrvatskih bitniji trećerazredni američki blockbusteri. Predlažem mu zato da u tom prostoru umjesto kina, bude nova gradska streljana. Veli mi Hanžek da ga reketarim. Ako smatra reketarenjem što uvjetujem da 16. prosinca i to baš na moj 40. rođendan, dođe u kino dvoranu u Zabok i pogleda film, onda neka mu bude. No, ja se s njim samo dobro zafrkavam, kao što se i treba zafrkavati sa svim takvim likovima i lokalnim Hanžekima. No, reket ima i drugu stranu. Ja smatram reketarenjem nešto drugo, a to je što Blitz Cinestar i još neki ne žele prikazivati film, a izdavači poput Školske knjige, Algoritma ili Profila ne žele prodavati našu knjigu. To je reket, a ne moja zafrkancija s Hanžekom – rekao je Juričan dodajući kako projekcije u velikom zabočkom kinu u prosincu neće biti.
Na upit gledatelja koji su završetak filma ispratili pljeskom, rekao je i kako ga je cijeli film koštao oko 350 tisuća kuna od čega je Hrvatski audio vizualni centar osigurao 320 tisuća kuna te se nada kako će se film, usprkos tome što govori o najmoćnijem čovjeku, oglašivaču i poslodavcu u Hrvatskoj, koji u svom koncernu zapošljava više od 60 tisuća ljudi, prikazati za nekoliko mjeseci i na javnoj televiziji. Na upit je li sam Todorić pogledao film, Juričan je odgovorio kako on za to ne zna, ali najvjerojatnije nije.

Što kažu gledatelji?

Što misle o filmu upitali smo i neke koji su ga odgledali.
Božena Štokan, vrtlarica iz Zaboka , rekla nam je samo kako to nije film o Todoriću, već prvenstveno film o svima nama. Tihomir Vučajnk, ugostitelj iz Krapine rekao je pak kako je film odlično napravljen.
– Ljudima treba pokazati pravu istinu kako se dolazi do novca i moći u Hrvatskoj. Treba nam što više ovakvih hrabrih ljudi – rekao je Vučajnk.
Voditelj kulturnog programa Zelene dvorane i predsjednik Gokula Nenad Borovčak zapitan o dojmovima kaže da ga fascinira način na koji Juričan istražuje i razgovara s ljudima koji su opušteni i otvoreni pred kamerom i progovaraju o najbizarnijim istinama u hrvatskom društvu.
Na projekciji su među ostalim bili i saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, frontmen Zadruge i direktor Plavinke Krešimir Končevski te glazbenik Tomislav Goluban.



SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ

“Autor si radi promidžbu izigravajući žrtvu”

Siniša Hajdaš Dončić upitan o dojmovima s projekcije bio je nešto kritičniji.
– Što se tiče dijela oko Hanžeka, ovdje si autor radi promidžbu izigravajući žrtvu, a radi se tek o nesporazumu oko datuma prikazivanja filma. Što se pak samog filma tiče, on je prikazan samo iz jednog, autorovog kuta, dok je druga strana izostala. No, film je ipak dobar prikaz prvobitne akumulacije kapitala svih tranzicijskih društava koje su prešle put iz socijalizma u kapitalizam – rekao je Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba