Odgođena deložacija Golubanovih

Vlado Goluban: Tjedan dana nisam ni spavao ni jeo. Ovo je naša pobjeda!

Objavljeno: 09.11.2016. Jelena Jazbec

Odgođena je deložacija obitelji Goluban iz Grabrovca pokraj Zaboka. U dvorištu njihove obiteljske kuće danas su se okupili njihovi prijatelji i članovi Živog zida, spremni spriječiti da zabočki branitelj Vlado Goluban, ratni vojni invalid, dobrovoljac i veteran, nositelj Hrvatskog trolista i drugih vojnih odličja, i njegova supruga Ivanka, ostanu bez jedinog krova nad glavom.
Golubani su naime postali žrtva kredita u švicarskim francima, koji su, u nadi da će se spasiti, zamijenili za kredit RBA zadruge. Iako je obitelj glavnicu duga odavno otplatila, RBA zadruga na drugoj je dražbi kupila njihovu kuću po cijeni od samo 167 tisuća kuna, a sada ih je željela izbaciti.
– 2000. godine smo uzeli kredit Privredne banke u švicarcima i kada sam vidjela što se događa 2008. godine, budući da smo se bojali švicarca, podigli smo kredit na ime šogora Vladimira Svečnjaka, koji nam je podigao 60.000 eura u RBA. 2010. godine dobila sam rješenje, prema kojem smo bili dužni 110.000 eura, a na kraju nam se dug popeo na milijun i 200 tisuća kuna. Kontaktirali smo stoga Vladislava Škrinjara, koji je zastupnik RBA u Hrvatskoj i on je poslao ovlaštene procjenitelje iz Zagreba da procijene našu nekretninu. Procijenili su je na 600.000 kuna, a banka je našu kuću kupila za 167.000 kuna. Meni nije jasno kako je to moguće – pitala se očajna Ivanka.

Ilegalna zadruga

– Došao sam ovdje zato što obitelji Goluban prijeti gubitak jedinog doma, i to od ilegalne RBA zadruge. I dok je inače običaj da je hipoteka sredstvo kod kreditiranja, kod RBA zadruge ona je cilj. Podignete kredit, mislite da je posao legalan, vraćate neko vrijeme kredit, da bi vam na kraju toliko dignuli ratu da ne možete više vraćati, bez obzira koliko dobru plaću imate – otkrio je saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, koji je, zajedno sa svojim saborskim kolegom Ivanom Pernarom, došao pružiti podršku obitelji Goluban.
Cijelo jutro sa strahom se očekivao dolazak policije, a onda je malo iza 8.30 sati, za kada je najavljena deložacija, došlo rješenje o odgodi.
Ivanka Goluban pojasnila nam je kako je došlo do ove odluke.
– Jučer smo otišli u Zagreb na jedan prosvjed oštećenika RBA zadruge i tamo je bila jedna gospođa i jedan zastupnik iz Živog zida koji su pogledali papire koje smo donijeli sa sobom i rekli su da su to pravno nevaljani papiri. Odmah su e-mailom tražili izuzeće suda, točnije, suca Branka Hercega, i predsjednica suda je to potpisala. Dobili smo odgodu deložacije, a mi kredit, naravno, otplaćujemo, i otplaćivat ćemo ga i dalje. Također, jučer smo upoznali ljude koji su nam ponudili besplatnu pravnu pomoć, tako da više nikad ne idemo potpisivati nijedan ugovor sa zadrugom bez pravnika, jer mi kredit želimo vratiti do kraja, ali uz normalne kamate i normalnu mjesečnu otplatu, prema našim primanjima – rekla je Ivanka Goluban.

Izostala podrška

– Tjedan dana nisam spavao ni jeo. Mi smo valjda jedina obitelj kojoj nije došla policija i mi smo njih na neki način pobijedili. Svi su rekli „Na Golubanima se nešto mora prelomiti“. I mi smo im sad pokazali – rekao je Vlado Goluban. Na pitanje tko ga je sve danas došao podržati u njegovoj borbi, odgovara kako mu je puno lakše odgovoriti tko nije, i to ga je veoma pogodilo.
– Nije mi došao nitko od mojih branitelja, niti iz Grada. Znam da mi oni ne mogu pomoći, ali barem da pitaju kako sam i da mi pruže moralnu podršku – govori Goluban sa sjetom.
Kako doznajemo, odluka o odgodi na snazi je sigurno sljedećih šest mjeseci, a iako agonija ove obitelji još nije završena, i za Golubane i članove Živog zida, današnji rasplet događaja je – pobjeda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba