PRISJETIMO SE

Radio Zabok 1991. godine spotom “Brat do brata” podigao moral zagorskim braniteljima

Objavljeno: 22.10.2016. mladenmandic

Početkom Domovinskoga rata, prije točno 25 godina, tadašnji direktor i glavni urednik Nikola Capar uz postojećih desetak zaposlenika, okupio je i grupu mladih zaljubljenika u radio, koji su kasnije sudjelovali u pripremi i realizaciji programa Radio Zaboka.

Njihov prvi zajednički projekt bilo je snimanje video spota s pjesmom “Brat do brata”, koja je bila posvećena pripadnicima 103. zagorske brigade HV-a, koja je tada bila na bojištu u okolici Karlovca, s ciljem da im se podigne moral.

Nova oprema

Radio je malo prije toga kupio i novu opremu, a čekalo se i preseljenje u novi prostor. S novom studijskom opremom, ali u starome studiju, ton su snimili Dražen Smetiško i Tomislav Benčić, a video materijal Božidar Horvat Bingo. Tekst za pjesmu napisao je Nikola Capar, a glazbu Igor Vranješ.
– Bili su to i počeci benda Zadruga, tako da se tu našao i nenadmašni gitarist Krunoslav Dobrinović Krumpa, a pridružili su se kao vokali, statisti ili plesači i tadašnji zabočki studenti Bibijana Šlogar, Hrvoje Bučar, Nataša Vranješ, Nada Mihovilić, Damir Tabaković, Andrija Whiskey Visinski, Nenad Borovčak te Tomislav Jadan, Dado Leljak iz Kumova, Jalžabetić, Šinjak i drugi. Prije toga na televizijskim ekranima su se već vrtjeli spotovi “Moja domovina”, “Stop the war in Croatia” te jedan spot zagrebačkog Radija 101.

Spot prikazivan na HTV-u

Zabočki je spot najprije prikazan u emisiji za branitelje Hrvatske televizije, a potom ga je televizija i otkupila na prijedlog urednika Velimira Đuretića – rekao nam je Nikola Capar, dodavši kako je Radio Zabok početkom Domovinskoga rata imao važnu ulogu u osiguravanju pravovremenih informacija za stanovništvo, a bio je i karika u sustavu uzbunjivanja kod neposrednih ratnih opasnosti ili zračnih napada i počelo se emitirati 24 sata dnevno. Danas je spot “Brat do brata” lijepa uspomena na vremena entuzijazma mladih Zagoraca u ljubavi prema Domovini i dokaz da se sa skromnim tehničkim sredstvima moglo puno toga napraviti.



AUTOR GLAZBE IGOR VRANJEŠ

Snimljena i funky verzija

Autor glazbe Igor Vranješ rekao nam je kako je u to doba bio vrlo aktivan na zabočkoj radio stanici.
– Snimao sam jingleove, reklame, radio drame za koje sam smišljao glazbu pa sam tako “dobio i zadatak” da upravo ja na Nikolin tekst smislim glazbu. Manje je poznato da smo nakon priličnog uspjeha snimili i funky verziju s istim tekstom i to manje – više ista ekipa – rekao nam je Igor Vranješ.



RAVNATELJICA ZABOČKE GIMNAZIJE, BIBIJANA ŠLOGAR

“Spot smo snimali tijekom noći po zamračenom Zaboku”

Jedna od pjevačica bila je tadašnja studentica engleskog i češkog jezika, a danas ravnateljica zabočke Gimnazije Bibijana Šlogar.
– Imala sam tada 22 godine i to mi je bio užitak raditi. Sjećam se kako sam tada učila do kasno u noć i tada smo tijekom noći po zamračenom Zaboku, puni žara i entuzijazma, ali u jednoj zaista odličnoj atmosferi i s kreativnim zanosom snimali spot – rekla nam je Bibijana Šlogar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba