Nekad uspješna tvornica “Heruc”

Radnici poduzeća “Estare Culto”, njih oko 150, sinoć potpisali rješenja o isplati svojih potraživanja od države

Objavljeno: 21.10.2016. mladenmandic

Radnici nekadašnje vrlo uspješne tekstilne tvornice “Heruc” iz Velikog Trgovišća, poduzetnika Dragutina Biondića, koja se potom zvala “Estare Culto – modna odjeća”, poduzeća koje je ušlo u stečajni postupak s dugom od 15 milijuna kuna, sinoć su u Domu kulture u Velikom Trgovišću potpisivali rješenja o naplati svojih potraživanja od države iz stečajnog postupka prema trećoj tvrtki “EC – proizvodnja odjeće”.

Za koga rade?

Bivši radnici poduzeća, koje ne radi od 8. travnja ove godine, a nad kojom je pokrenut stečajni postupak, ni sami danas nisu znali za koju su zapravo firmu zadnjih nekoliko godina radili i tko su im zapravo bili gazde. Stečajni upravitelj Duško Koruga radnicima je rekao kako Zakonom o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, državna Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, iz proračuna radnicima mora osigurati isplatu neisplaćenih plaće za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja, odnosno prije prestanka radnog odnosa, neisplaćene naknade plaće za bolovanje, naknadu plaće za neiskorišteni godišnji odmor te otpremninu pod uvjetima koji su utvrđeni zakonom. Pred 150-ak okupljenih radnika u Domu kulture u Velikom Trgovišću, Koruga je rekao kako očekuje da će se, nakon što su danas radnici potpisali rješenja za svoja osobna potraživanja iz državnog proračuna, novac isplatiti najkasnije do Božića ove godine, a rješenja s iznosima koliko će tko dobiti, radnici će u idućih mjesec – dva dobiti na svoje kućne adrese. Dodao je kako pravo na isplatu zaostalih potraživanja ima 216, sada bivših radnika, od kojih je njih 50-ak zahtjev za naplatom potraživanja već potpisalo u Zagrebu.

Zaštićeni račun

Radnice su nam rekle kako je prosječna plaća u poduzeću posljednjih mjeseci, dok su još radile, bila oko 2400 kuna, pa od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja sveukupno očekuju iznos od otprilike osam do deset tisuća kuna. Naime, stalnim prelaskom iz jednog u drugo poduzeće, dobit će otpremnine tek za posljednju godinu – dvije, što će iznositi tek tisuću – dvije kuna, a neke će dobiti još i manje. Stečajni upravitelj Duško Koruga rekao je kako, ako su radnici u blokadi i imaju ovrhu na svom računu, iznos tromjesečne plaće može im biti isplaćen na zaštićeni žiro račun, za koji trebaju dostaviti podatke. Međutim, radničke otpremnine se ne mogu isplatiti na taj zaštićeni račun.


Načelnik općine Robert Greblički:

Bila bi šteta da velika zgrada u središtu općine zjapi prazna i propada

Načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički rekao nam je kako je prije potpisivanja radničkih rješenja razgovarao sa stečajnim upraviteljem Duškom Korugom.
– Nažalost, posljednji je vlasnik rasprodao sve strojeva iz poduzeća, pa stečajni upravitelj više nije u mogućnosti ponovo pokrenuti proizvodnju. No, nakon stečaja, u pregovorima smo s nekim novim poduzetnicima koji bi mogli kupiti ili unajmiti zgradu i tu proizvodnju možda mogli i oživjeti. Želimo da se bilo kakva proizvodnja nastavi. Jer, bila bi prava šteta da nam tako velika zgrada u središtu Velikog Trgovišća sada godinama zjapi prazna i propada – rekao je načelnik Greblički.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba