ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA KZŽ

Za izvješće o šestomjesečnom trošenju našeg novca ruku diglo 25 vijećnika – oporba suzdržana

Objavljeno: 28.09.2016. Alen Brodar

Sjednica Županijske skupštine KZŽ, 21. po redu, donijela je na dnevnom redu, između ostalog, i Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Krapinsko – zagorske županije u ovoj godini. Brojke je pred 35 od ukupno 41 vijećnika iznio županijski pročelnik za financije Igor Cigula, koji je tako istaknuo da su u prvom polugodištu 2016. godine ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 259.294.910 kuna, dok je za isto razdoblje prošle godine taj iznos bio 66.032.247 kuna. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 258.275.476 kuna, dok je za isto razdoblje prethodne godine taj iznos bio 71.659.120 kuna.

Proračunski korisnici

– Navedeni iznosi sadrže podatke za Krapinsko-zagorsku županiju i njene proračunske korisnike. Naime, do tako značajnih odstupanja došlo je zbog obveze uključivanja, od 1. siječnja ove godine, proračunskih korisnika u proračun, a radi se o osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i zdravstvenim ustanovama. Stoga navedeni podaci za 2015. i 2016. godinu nisu usporedivi – objasnio je Cigula odakle tolika razlika u brojkama za ovu i prošlu godinu.
Promatrajući samo Županiju, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici od 69.070.815 kuna što je za 3.038.567 kuna ili 4,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je taj iznos bio 66.032.247 kuna.
– Navedeno povećanje je posljedica rasta prihoda od kapitalnih pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za projekt Energetskog centra Bračak, rasta prihoda od financijske imovine (višak poslovanja ustanova) te rasta prihoda od poreza na dohodak zbog povećanja zaposlenosti na području županije. Istovremeno, rashodi i izdaci, samo Županije, u prvih šest mjeseci 2016. ostvareni su u iznosu od 66.407.252 kuna. Obzirom na realizaciju prihoda i primitaka te rashoda i izdataka, u prvoj polovici 2016. godine Županija je ostvarila višak prihoda u iznosu od 2.663.562 kuna. Višak prihoda po izvršenju proračuna za 2015. godinu iznosi nešto više od 1,6 milijuna kuna pa ostvareni višak prihoda u prvih šest mjeseci ove godine rezultira ukupnim viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 4,3 milijuna kuna – objasnio je Cigula.
Rashodi i izdaci po nositeljima, korisnicima i namjenama dakle iznose 66,4 milijuna kuna. Od tog je iznosa najviše, 35,9 milijuna kuna prošlo kroz Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu. S nešto više od 12 milijuna kuna slijedi Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove te sa 10 milijuna kuna Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade. Zanimljivo je još da je u pola godine Ured župana potrošio 1,4 milijuna kuna, a Upravni odjel za poslove Županijske skupštine 1,2 milijuna kuna. Na prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša potrošeno je 3,3 milijuna kuna, dok je Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu potrošio 1,2 milijuna kuna.
Za takvo je polugodišnje izvršenje županijskog proračuna glasalo 25 od prisutnih 34 vijećnika, dok ih je devet, predvođenih HDZ-om, bilo suzdržanih. Zašto?

Traže iskorak

– Nema se tu što puno za reći. Bili smo suzdržani pri glasanju jer jednostavno nije na razini na kojoj bi trebao biti. Smatramo da se županijski proračun iz godine u godinu slaže po istom obrascu – onaj dio prihoda koji imamo se poraspodijeli bez ozbiljnih programskih stavki kojima bi se pokušalo napraviti nešto na investicijskom planu. Željeli bismo vidjeti bilo kakav iskorak, osim ovog već ustaljenog načina funkcioniranja Krapinsko – zagorske županije. Taj je način nažalost “uspavan” već godinama – rekao nam je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Žarko Tušek.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar (SDP) ne slaže se s njime.
– Izuzetno smo zadovoljni s punjenjem proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. Razlika između prihoda i rashoda je 2,6 milijuna kuna, ako tome još prinesemo dobit, odnosno višak prihoda iz 2015. godine koja je bila veća od 1,5 milijuna kuna, radi se o više od četiri milijuna kuna. S time da smo s više od 3,1 milijuna kuna vlastitog novca platili neke projekte za koje čekamo povrat. To su prije svega EE – culture vrijedan oko 800.000 kuna, zatim Baltazar2 – pomoćnici u nastavi za djecu s posebnim potrebama, gdje smo cijeli projekt financirali, a ministarstvo nam je ostalo dužno 1,5 milijuna kuna te sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, gdje država još nije platila 771.000 kuna za mjesec lipanj – rekao je župan Kolar, dodajući da ipak postoji opasnost da i uz ovo pozitivno poslovanje Županija godinu završi u minusu.
– Radi se o projektu Energetskog centra Bračak, koji prati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji se našao u velikim financijskim problemima, pa smo već dva puta plaćali izvođačima radova da bi to bilo u valuti. Tako se može dogoditi da se otprilike 5,5 milijuna kuna plaćanja prebaci u proračunsku 2017. godinu, a ako nama računi dođu u prosincu, taj će nam se iznos knjižiti kao minus. Dakle, poslovanje će sigurno biti dobro, no postoji ta “caka” – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba