Aco Momčilović:

U našem poduzeću već rade Zagorci, a još ćemo se više usmjeriti prema bazenima potencijala izvan Zagreba

Objavljeno: 18.09.2016. zagorjeinternational

Aco Momčilović jedan je od najpoznatijih hrvatskih stručnjaka s područja ljudskih resursa. Svoju je karijeru izgradio u poznatim poduzećima Ledo, L’Oreal i Billa, a danas radi kao voditelj ljudskih resursa u Rimac Automobilima.

Upisao je psihologiju, kako sam kaže, davne 1998. godine, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, i od tada pokušava znanstvena saznanja primijeniti u svom privatnom i poslovnom životu. 2010. godine završio je EMBA na Cotrguli Business School, a ubrzo i NLP Leadership Akademiju. Sudjelovao je na brojnim stručnim seminarima iz područja ljudskih resursa, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

 

Snažan brend

 

S obzirom na to da je iza njega bogato iskustvo vezano uz psihološku procjenu kandidata za posao, planiranje karijere, ispitivanje zadovoljstva zaposlenika te njihov razvoj i edukaciju, upitali smo ga je li lakše naći dobrog kandidata u velikim korporacijama ili u malim i srednjim poduzećima.

– Iz mog iskustva, lakše je naći dobre zaposlenike kada radite u velikim korporacijama. One pružaju veću sigurnost i bolja ulaganja u zaposlenike, naravno, u prosjeku, a najviše im pomaže što imaju jako brendove na kojima konstantno rade. Na svu sreću, Rimac Automobili su ovdje iznimka, upravo zbog vrlo snažnog brenda koji imamo lokalno i regionalno, što nam uvelike pomaže u privlačenju najboljih kandidata – otkriva Momčilović.

U Rimac Automobilima, doznajemo, zaposleni su djelatnici iz gotovo svih regija Hrvatske, pa tako i iz Krapinsko – zagorske županije, a Momčilović ističe kako je cilj u narednim godinama još se više usmjeriti prema neiskorištenim bazenima potencijala koji su izvan Zagreba.

– U tom smislu, sigurno ćemo još više usmjeravati komunikaciju i prema Varaždinu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Dubrovniku i ostalim gradovima – kaže Momčilović, te otkriva kako se dobiva posao u Rimac Automobilima.

– Zaposlenici prolaze razgovore za posao i onda nakon njih radne probe, ili dodatna stručna testiranja, ovisno o potrebi i odjelu. Neki dobivaju i neke predselekcijske zadatke unaprijed, ili ih se traže da pošalju svoje portfelje. S obzirom da se bavimo razvojem, gotovo polovica zaposlenika nam je visokoobrazovana, iako smo i proizvodna firma. Zaposlenici u proizvodnji imaju često i dodatna usavršavanja i specifična iskustva koja su nam jako vrijedna – ističe.

 

Dobar network

 

S obzirom na bogato iskustvo u zapošljavanju, kompanije ga nerijetko mole za pomoć prilikom pronalaska ili procjene pravih kadrova.

– Za neke poslove nije jako teško naći dobre kandidate, zato što imam jako dobar network i mogu do dosta kandidata doći direktno ili ih provjeriti. Za neke specijalizirane pozicije, ja sam prvi koji će preporučiti agencije koje su za to specijalizirane, i koje i ja koristim za kompaniju u kojoj radim – otkriva.

Unatoč posvećenosti poslu, Momčilović je predsjednik udruge MBA Croatia, koja okuplja sve MBA alumnije u Hrvatskoj, a samim time i poslovne ljude zainteresirane za kontinuirano educiranje. Također je i predsjednik jedne humanitarne udruge. Predaje na nekim fakultetima i povremeno odradi neke HR projekte na bazi preporuka.

– Nije jednostavno uskladiti sve te obaveze, i često mi fali vremena za neke privatne stvari, ali puno pomaže da uživam u svim tim stvarima i da sam sam odabrao da ih radim – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba