Martin Grđan, student glume

“Profesor Rade zna što želi, i ako ti znaš što želiš, boljeg profesora ne možeš poželjeti“

Objavljeno: 24.08.2016. Jelena Jazbec

 

Martin Grđan (19) iz Krapine završio je prvu godinu studija Glume i medija na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, a nedavno se vratio s Malog Brijuna gdje je, zajedno sa svojim kolegama, studentima preddiplomskog studija glume, pripremao predstavu “Shakespeare ljetne noći – varijacije“, autorski projekt Lenke Udovički, Željke Udovičić Pleština, Nigela Osbornea i Rade Šerbedžije.
– Profesori na našem studiju imaju vrlo praktičan pristup jer smatraju da se najviše nauči kada se dobije bar mali uvid u ono što nas čeka poslije faksa. Tako da su nakon ispita glume, profesori Rade i Lenka rekli kako bi voljeli s nama raditi na jednoj angažiranoj predstavi na Brijunima. Također su nam rekli kako to nije mjesec dana odmora na Brijunima, već su nas upozorili da će nas tamo čekati mjesec dana mukotrpnog rada – otkrio nam je Martin.

Dvije probe

Njegov dan, kaže, sastojao se od dvije probe, jutarnje i popodnevne. Jutarnje probe su uglavnom bile čitaće ili su se više fokusirale na koreografske dijelove predstave te vježbe za zagrijavanje. Poslije jutarnjih proba, bila bi pauza za ručak od tri do četiri sata, što bi bi sudionici iskoristili za objed, kupanje, pa čak i kratko spavanje, kako bi bili spremni i odmorni za ono što ih očekuje navečer. Oko šest sati popodne išli bi na brod za Mali Brijun, kako bi sve što su radili na jutarnjim probama, mogli isprobati u pravom prostoru. Te popodnevne probe obično bi trajale do ponoći, a ponekad i duže, ali Martinu, kao ni njegovim kolegama, takav tempo nije nimalo teško pao.
– Kada pored sebe imate toliko iskusnih i divnih ljudi koji vas usmjeravaju i podržavaju, jednostavno nije moguće ne uživati, čak i kad ste potpuno iscrpljeni. Na Brijunima sam ove godine bio prvi put u životu, nadam se ne i zadnji, i jako mi je drago da sam sudjelovao u nečem ovako velikom kao što je Ulysses teatar i dobio priliku surađivati s nevjerojatnim ljudima, koji su nam pomogli i usmjeravali nas na putu od teksta pa do predstave, zbog čega sam im ja, kao i cijela moja klasa, neizmjerno zahvalan – kaže Martin.
U projektu je sudjelovalo 36 sudionika, na čelu s Lenkom Udovički, bez koje, ističe Martin, cijeli projekt ne bi mogao biti ostvaren i bez čije hrabrosti i povjerenja studenti ne bi dobili ovakvu priliku. Osim studenata glume, sudjelovali su i studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Pjevanje na sceni

Martina smo upitali kakvo je njegovo iskustvo rada s jednim od najpoznatijih hrvatskih glumaca, Radom Šerbedžijom.
– Sa Radom je od prvog dana meni osobno bilo nevjerojatno zabavno i zanimljivo raditi. Taj čovjek ima sposobnost da te uvuče u priču u jednoj sekundi i da te potakne na još dublje kopanje u lik i priču ako si na pravom putu, no isto tako te u jednoj sekundi baci van iz priče ako odeš u krivom smjeru ili ne pokažeš volju. Taj čovjek zna što želi, i ako ti znaš što želiš, boljeg profesora ne možeš poželjeti. Pun je savjeta, što nije ni čudno za nekog s tako velikim iskustvom, no najviše mi je u sjećanju ostalo kada mi je, zbog mog problema s otvaranjem publici i davanjem emocija, rekao: “Zaj… nas, ti si sam, nema tu nikog osim tebe“. Taj savjet mi je osobito pomogao kod pjevanja na sceni – smije se Martin.
Predstava “Shakespeare ljetne noći – varijacije” premijerno je izvedena 28. srpnja u tvrđavi Minor, a posvećena je 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba