Francuska obitelj Valeau u Bednji:

Najviše nam se sviđa gostoljubivost domaćina, a najveći problem je – komunikacija s lokalnim stanovništvom

Objavljeno: 10.08.2016. Jelena Jazbec

U sklopu programa internetske razmjene domova, na koji se prijavila obitelj Sajko iz Bednje, mještani Šaše prošlog su tjedna dobili nove susjede – obitelj Valeau, koja je u bednjanski kraj na razmjenu stigla iz sela na zapadu Francuske.
45-godišnji Hellen i Vincent asistenti su na sveučilištu. Imaju troje djece, sinove Jean Luca (14) i Albu (12) te kćer Clotilde (8). Na ovaj program prijavili su se već prije Clotildeinog rođenja, i od tada su posjetili brojne zemlje – Kanadu, Australiju, Francusku, Veliku Britaniju, Španjolsku, Irsku… U programu su sudjelovali 12 puta, a put ih je ovog puta doveo u Hrvatsku, točnije, u Hrvatsko zagorje.

Idealna destinacija

– Hrvatsku smo odabrali zato što su djeca tražila neko mjesto gdje ima puno sunca i gdje mogu plivati, a mi smo tražili mjesto gdje ima puno novih stvari za otkrivanje. Hrvatska se pokazala kao idealna destinacija, jer se zaista ovdje ima mnogo toga za vidjeti. Praktično nam je jer smo mogli putovati automobilom. Trebalo nam je dva dana, ali u redu je. Već smo posjetili Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku i Češku, ali nikad Hrvatsku, a volimo posjećivati i otkrivati nove zemlje – kaže Hellen.
Četiri su dana proveli u Bednji, u kući obitelji Sajko, a posjetili su Dvorac Trakošćan, ali i Zagreb i Varaždin. Nakon toga, otputovali su na na otok Iž, gdje obitelj Sajko ima vikendicu. Ondje će boraviti tijekom ovog tjedna. Već su posjetili Zadar, a nastavak svojeg godišnjeg odmora namjeravaju iskoristiti za posjete otocima brodom.
U Hrvatskoj im se do sada najviše svidjela srdačnost i gostoljubivost domaćina, kako lokalnih ljudi u Bednji, tako i na Ižu. Druženje s domaćim ljudima posebno je važno za Hellen.

Različite kulture

– Za mene je, kada putujem, jako važno upoznati ljude i način njihova života u pojedinoj zemlji, a ne samo gledati planine i plaže. Važno nam je biti u dodiru s drugim kulturama, znači, negdje gdje nema Francuza, Engleza, Nijemaca, to je velika promjena za nas, ali je i jako zanimljivo – kaže Hellen.
Kao poteškoću navode komunikaciju, s obzirom na to da malo ljudi, i na otoku i u Bednji, govori francuski ili engleski. Zbog toga su doživjeli i neugodnu situaciju.
– Doživjeli smo nesporazum s kartama za trajekt, i na kraju smo zbog toga morali dva puta platiti kartu – otkrivaju supružnici Valeau.
No, Iž im se jako sviđa, pogotovo zato što ne vole prebučna mjesta.
– Nije prebučno navečer, ali to ne znači da nema života. Jako je živo tijekom dana i ima dosta ljudi. Atmosfera je ono što nam se najviše sviđa – ističu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba