Jelena Hrvoj

Prvi roman napisala je s devet godina, danas su njezina djela u maniri svjetskih klasika horora

Objavljeno: 31.07.2016. Jelena Jazbec

Iza 29-godišnje književnice Jelene Hrvoj iz Poznanovca, već su dva objavljena romana, a kako je nedavno najavila na promociji svoje knjige u Zaboku, i ovo ljeto namjerava iskoristiti za pisanje. No, pronaći će vremena i za svoje druge hobije, jer ova svestrana djevojka, osim književnošću, bavi se i slikanjem, kiparstvom, sviranjem, pjevanjem, pisanjem pjesama, vrtlarenjem, pisanjem kolumne i književnih recenzija, izradom unikatnih bookmarkova, prevođenjem književnih djela na engleski jezik, a trenutno ilustrira zbirku pjesama te počinje raditi na slikovnici.

Dugogodišnja borba

Za sebe kaže kako je u njoj oduvijek prisutna ljubav prema književnosti. Piše od kad je naučila slova, a njezini književni počeci vezani su uz pjesme. Sa svega devet godina napisala je svoj prvi roman, koji je, doduše, imao tek 30-ak stranica. Prvi pravi roman, “Ljuske”, napisala je u 21. godini, ali on nikad nije objavljen, kao još nekoliko njih. 2014. godine napisala je svoj prvi objavljeni roman “Štorka”, u privatnoj nakladi, potaknuta bijesom nakon dugogodišnje borbe s izdavačkim kućama.
– Naposlijetku sam shvatila da romane nikada neću objaviti ako stvari ne uzmem u svoje ruke – otkriva Jelena.
Oba njezina objavljena romana, “Štorka” i “Durgina kuća”, “napisana su u maniri svjetskih klasika horora”, prema riječima književnice Sonje Smolec.
– Moglo bi se reći da sam oduvijek ljubitelj mračnog i drugačijeg. Osobno volim pisati o raznim devijacijama ljudske psihe, kako bih ukazala da određene mentalne bolesti ili urođeno zlo nisu nešto od čega trebamo okretati glavu. Pišem o stvarima koje nas okružuju, iako su same priče potpuna fikcija – kaže Jelena.
Smatra da su na njezin rad najviše utjecaja imali E.A. Poe, G.R.R. Martin, J.R.R. Tolkien, J.Fielding i S. King, ali ne može izdvojiti omiljenu knjigu, jer ih je, kako kaže, previše onih koje voli.

Dva romana u pripremi

Trenutno priprema dva romana – “Peruniku” i nastavak “Štorke”, koji će se zvati “Štorka – Manifest”. Glavni protagonisti “Perunike” bit će psihopat i sredovječna žena, koja propitkuje svoj život i neizmjernu želju za potomstvom. Radnja “Štorke – Manifesta” vrtjet će se oko Ere i Iree, koje nastavljaju svoju potragu za pravdom, na svoj osebujan i krvav način.
Svoju inspiraciju ova mlada autorica pronalazi u ljudskoj psihi, ali i svuda oko sebe.
– Svijet je ispunjen tolikom količinom izopačenosti da je dovoljno upaliti tv i pogledati podnevni Dnevnik, da bi pronašli inspiraciju za najbrutalnije horore – ističe.
Kao i svakom umjetniku, događaju joj se kreativne blokade, pa ponekad po nekoliko mjeseci ne može napisati nijednu smislenu rečenicu, a nakon toga uslijedi period u kojem u mjesec dana napiše pola romana. No, to je ne brine previše.
– Kada uslijedi kreativna blokada u pisanju, otvori se kreativnost na nekom drugom području – kaže Jelena.
Za sebe kaže da je jako samokritična, što dokazuje i činjenica da, nakon što jednom napiše roman, više ga ne može čitati. Prihvaća kritiku, ali je ona ponekad duboko pogađa. Kao svoju najiskreniju kritičarku ističe književnicu Vladimiru Becić.
Na pitanje je li književnost zaista ono čime se želi baviti u životu, odgovara potvrdno, svjesna poteškoća s kojima će se možda morati nositi.
– Nažalost, književnost je nešto od čega čovjek u Hrvatskoj ne može živjeti, no nadam se da će se to promijeniti. Književnost je ono čime se želim baviti i čime ću se nastaviti baviti – ističe Jelena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba