Gradski proračun

Vesele i male investicije: Krapinčani ponovo dobivaju kino, a klinci u gradskom vrtiću – logopeda

Objavljeno: 16.07.2016. Alen Brodar

Na sjednici Gradskog vijeća Krapine održanoj u četvrtak, posljednjoj uoči godišnjih odmora ali i predstojećih parlamentarnih izbora, između ostalog, usvojene su izmjene i dopune proračuna za ovu godinu, koji je uvećan za 4,3 milijuna kuna te sada iznosi 44,2 milijuna kuna. Od tog iznosa, 37,6 milijuna odnosi se na Grad Krapinu, a ostatak od 6,6 milijuna kuna na proračunske korisnike.
Rebalans proračuna pojasnio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović:
– Ove se izmjene temelje na prijenosu viška prihoda iz 2015. godine u proračun za ovu godinu, kako Grada Krapine tako i proračunskih korisnika Grada Krapine, utvrđenim minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje osnovnog školstva i vatrogastva za 2016., potrebi osiguranja dodatnih sredstava za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta i javnih površina, zatim za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih vodnih građevina, za sanaciju mosta kod sv. Ivana na Trgu Ljudevita Gaja, odobrenim sredstvima pomoći iz drugih proračuna, kako Gradu Krapini tako i proračunskim korisnicima te ostvarenju prihoda i izvršenju rashoda za razdoblje od siječnja do svibnja ove godine. Izmjenama se usklađuju i prvotno planirana sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta i sanaciju nerazvrstanih cesta prema provedenim postupcima javne nabave – rekao je Gregurović.

Proračunski prihodi

Kod proračunskih prihoda, najznačajnije su oni od poreza na dohodak koji su 1,1 milijuna kuna viši te sada iznose 18,1 milijuna kuna. Za 100.000 kuna veće od planiranih veće su i pomoći iz drugih proračuna, a u prihodovnoj su stavci i 394.000 kuna od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, za provođenje Programa javnih radova i stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.
– Prihodi od pomoći proračunskim korisnicima iz proračuna koji im nije nadležan veći su od prvotno planiranih za 736.000 kn te iznose 1.963.000 kuna, a od te se svote najviša stavka odnosi na pomoći Pučkom otvorenom učilištu za odobrene projekte od strane Ministarstva kulture (obnova stolarije na zgradi učilišta, arheologija i projektna dokumentacija -Stari Grad, restauracija skulptura Forma prima te nabava računalne opreme, kao i prihodi od naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, koji su veći za 250.000 kuna od prvotno planiranih te sada iznose 550.000 kuna – objašnjava gradonačelnik.
Kod rashoda, jedna od većih stavki su planirana sredstva za sanaciju mosta kod sv. Ivana na Trgu Ljudevita Gaja u iznosu od 900.000 kuna.
– S obzirom da smo 2013. godine napravili ispitivanje tog mosta i elaborat njegove sanacije, jer je već tada bio u vrlo lošem stanju, a nakon ovih radova u središtu grada kada su strojevi prelazili preko njega je zasigurno u još lošijem, svakako bi ga trebalo hitno sanirati. Nakon toga stvaraju se preduvjeti za uređenje Trga Ljudevita Gaja. Uputit ćemo i zahtjev prema Hrvatskim vodama za sufinanciranje te sanacije. Ako dobijemo neka sredstva, bilo bi odlično, ostat će nam više novca za druge projekte. No, svakako bi trebalo krenuti s tim, jer ako ćemo otezati do rujna, doći će već lošije vrijeme i povisit će se vodostaj Krapinčice te se neće više moći raditi. To bi trebalo završiti još ove godine – objasnio je vijećnicima gradonačelnik Gregurović.
Od ostalih rashoda, planirano je sufinanciranje Regionalnog sajma kontinentalnog turizma u iznosu od 20.000 kuna, 400.000 kuna za radove na sanaciji nerazvrstanih cesta i 100.000 kuna za njihovo održavanje, isto toliko za hitne intervencije na klizištima, 120.000 kuna za sanaciju klizišta u Crkvenoj ulici, 150.000 kuna za rekonstrukciju javne rasvjete u centru Krapine, dok su prvotno planirani rashodi za izgradnju reciklažnog dvorišta manji za 470.000 kuna te iznose 2.560.000 kuna.

Vodne građevine

– Rashodi za nabavu i postavu komunalne i urbane opreme povećavani su za 100.000 kuna te iznose 300.000 kuna, dok su rashodi za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih vodnih građevina na području grada povećani za 550.000 kuna, radi izvođenja radova na rekonstrukciji i izgradnji komunalnih vodnih građevina u Ulici Ante Kovačića, spoju Zagrebačke ceste i Ulice dr. Franje Tuđmana, naselju Donja Šemnica te u naselju Bobovje (Zajec-Kunštek), kao i radi izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju komunalnih vodnih građevina u Ulici Antuna Mihanovića. Planirani su i rashodi za sufinanciranje uređenja šetnice uz Krapinicu u iznosu od 50.000 kuna, kroz pomoći Hrvatskim vodama koje su nositelj projekta, dok se 200.000 kuna planira za sufinanciranje uređenja prometnih površina i okoliša ispred samostana franjevaca Provincije sv. Ćirila i Metoda i crkve sv. Katarine u Krapini – zaključao je Gregurović.
Ono što će posebno razveseliti krapinske roditelje, ali i druge Krapinčane, jest da se u Dječjem vrtiću “Gustav Krklec” Krapina planira zapošljavanje logopeda, počevši od 1. rujna ove godine te su za isto osigurana sredstva, dok se kod povećanje planiranih rashoda za Pučko otvoreno učilište, osim na odobrene projekte od strane Ministarstva kulture, koje sufinancira Grad, novac osigurao i za planiranu nabavu kino projektora, za što sredstva osigurava Grad.
– Lijepo je znati da će Krapinčani ponovno, a prije svega mislim na one najmlađe, ali i njihove roditelje, ponovno moći na kino projekcije, kao što je to nekada bio običaj. Drago mi je što je moj prijedlog usvojen – zaključio je gradski vijećnik Ivica Hršak (HDZ).
Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća bilo je i izvješće o obavljenoj reviziji poslovanja Grada Krapine od veljače do lipnja ove godine.
– Nakon dugo godina, sada smo dobili bezuvjetno mišljenje revizije, što je pokazatelj da se dobro i transparentno radi u Gradu, rekao je gradonačelnik Gregurović, dok je vijećnik Alen Spiegl (Laburisti) posebno pohvali djelatnike u Gradskoj upravi, koji su svojim radom omogućili da nalaz revizije bude bezuvjetan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba