Popularna Facebook stranica

Onaj osjećaj kad saznaš tko stoji iza “Dnevne doze prosječnog Krapinčana”

Objavljeno: 15.07.2016. Alen Brodar

Onaj osjećaj kad saznaš tko stoji iza Facebook stranice “Dnevna doza prosječnog Krapinčana”… Dobar je, nema što, ali nećemo vam reći samo tako. Ipak se tu radi o stotinama objava, na svaku isto toliko lajkova, gotovo deset tisuća pratitelja, a i dalje se svi pitaju, pa dobro, tko je to? Uglavnom, mi smo sretni što smo saznali tko to nasmijava Krapinčane i one iz okolice, a ako dođete do kraja ovog teksta, možda saznate i vi (nemojte sad brzo preskočiti na zadnju rečenicu teksta op.a.). Uz to, administratori stranice pristali su s nama podijeliti odakle im ideje i inspiracija.

Situacije iz života

– Počeli smo prije otprilike godinu dana, a ideja se rodila nakon brojnih izlazaka u Krapinu i okolicu, kada smo svjedočili brojnim komičnim situacijama iz života prosječnih Krapinčana. Zezali smo se na svaku tu situaciju kada smo je prepričavali, ali uvijek uz opasku “Nisi pravi Krapinčan ak…”. S vremenom smo vidjeli da imamo stvarno dosta materijala, pa smo odlučili napraviti Facebook stranicu – objasnio nam je jedan od administratora, koji dodaje da Dnevna doza prosječnog Krapinčana nije samo zabava za društvo iz područja Krapine i okolice, nego i društvena kritika istog. I dalje su puni inspiracije, kažu da često imaju ” na lageru” humoristične objave. Često znaju i sami fotografirati, pa na fotku stave neki komičan natpis.
– Naši ciljevi su od početka bili nasmijati ljude svih generacija, upozoravati na lokalne probleme, njegovati kajkavski dijalekt te razne krapinske, odnosno zagorske tradicije i običaje kroz humor – objašnjava admin.
Svojim su humorom privukli i mnoge druge stranice u Hrvatskoj, neke su ih čak prenosile, poput “Uživo iz Hrvatske”.
– Ne samo da smo ih privukli, nego su nam jednom iz uzeli jednu našu fotku bez pitanja. To nam je bilo žao. Napraviš nešto što vidiš da ima odličan odaziv i reakcije, a onda ti to netko samo tako uzme bez pitanja i stavi na svoju stranicu. Mi smo primjerice na našu objavu imali tisuću lajkova, a oni na tu istu 13.000. Tražili smo naravno da potpišu da je to naša ideja, što su i učinili, pa je onda i nama porastao broj lajkova na stranici. Uglavnom, od tada smo na sve naše objave počeli stavljati svoj logo – kaže admin.
A kako su uspjeli godinu dana ostati potpuno anonimni?
– Za nas zna možda petero ljudi, ne zna ni najuža obitelj da mi to radimo. Zanimljivo je sjediti u kafiću i slušati za stolom kako ljudi komentiraju naše objave, ili kada nam prijatelji kažu “Jeste vidli ovo?” – objašnjavaju nam administratori DDPK-a. Dodaju kako su svjesni da su svojim humorom i velikim brojem pratitelja ostvarili i dosta velik utjecaj.

Njegovanje kajkavštine

– Zbog toga se trudimo njegovati i kajkavski dijalekt. Nema naše objave u kojoj nije barem jedna kajkavska riječ. Koma nam je kad dođemo u kafić pa slušamo mlade kako se trude govoriti književni, pomiješan s engleskim “cool” izrazima, kao da se srame odakle su. Želimo dakle, osim dobro nasmijati, i educirati, ukazivati na probleme u gradu i okolici, makar ovako, indirektno, želimo naš grad mijenjati na bolje. Ne zanima nas nikakva “slava” i korist jer biti slavan i uspješan na fejsu je isto kao i biti bogat u Monopolyu – zaključuju administratori, koji najavljuju da će ih se uskoro moći pratiti i na internetskoj stranici, kao i na Youtube kanalu.
Naravno, u tom se humoru poneki nađu uvrijeđeni, ili ih smeta ako ih smeta što su na fotografijama, ali, kažu administratori, da nema problema, da ako im se javi netko koga to vrijeđa, ili ga smeta, odmah miču objavu. Kao što smo mi maknuli rečenicu u kojoj navodimo njihova imena. Ipak će njihov identitet, barem što se tiče nas, ostati mala slatka tajna. To je onaj osjećaj…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba