Jasenka Auguštan Pentek

Potrudit ćemo se da Sokolski dom postane istinsko kulturno središte Zlatara

Objavljeno: 29.06.2016. Jelena Jazbec

Ministarstvo kulture, kako doznajemo, izdvojit će dva milijuna kuna za obnovu zlatarskog Sokolskog doma. Radi se o jedinstvenoj građevini od izuzetne arhitektonske, kiparske i slikarske vrijednosti, koja od 2004. godine ima status kulturnog dobra. Izgrađena je 1910. godina u secesijskom stilu, a njezinu unutrašnjost krase freske slikara Bogumila Cara.
Kako ističe zamjenica zlatarskog gradonačelnika Jasenke Auguštan Pentek, ta je zgrada središte kulturnih zbivanja u gradu, ali zbog dotrajalosti, već se neko vrijeme radi na njezinoj obnovi.

10,5 milijuna kuna

S tim ciljem, 2014. godine Ministarstvo kulture Zlataru je odobrilo 800 tisuća kuna potpore, prošle godine 1,5 milijun kuna, te ove godine dva milijuna kuna. No, ni to neće biti dovoljno da bi se zgrada, koja je, iako u lošem stanju, do sada bila u funkciji, u potpunosti obnovila.
– Ukupna vrijednost investicije je 10,5 milijuna kuna, a mi smo do sada dobili nešto manje od 4,5 milijuna kuna. Naime, osim što nastojimo urediti stari dio, u planu je nadogradnja jer zgrada nije adekvatna svojim kapacitetom. Radi se o dvorani u kojoj se odvijaju važne kulturne manifestacije, nešto poput Festivalske dvorane u Krapini. Također, možda bismo jednog dana ponovno otvorili kino koje je nekad bilo upravo u Sokolskom domu – rekla je Auguštan Pentek.
Obnova zgrade odvija se po fazama, ovisno o tome kako grad dobiva novac, pa je tako u prvoj fazi obnovljeno krovište. Još nije dogovoreno što će se raditi u drugoj fazi, ali dogradonačelnica ističe kako će se Grad i dalje prijavljivati na natječaje i raditi na obnovi i očuvanju kulturnog središta Zlatara.

Kurija Keglević

Osim za obnovu Sokolskog doma, Ministarstvo kulture odobrilo je i 100 tisuća kuna za zlatarsku crkvu Uznesenja BDM te 150 tisuća kuna za kuriju Keglević. S 15 tisuća kuna poduprijet će književnu manifestaciju Dani kajkavske riječi. Gradskoj knjižnici Zlatar odobreno je 48 tisuća kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe, a Galeriji izvorne umjetnosti Zlatar pet tisuća kuna za nabavu informatičke opreme. Galerija je dobila i 10 tisuća kuna potpore za izložbu “Skulpture iz fundusa Galerije izvorne umjetnosti Zlatar” te 25 tisuća kuna za nabavu opreme.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba