Veliko priznanje

Jelena Ribić iz Donje Stubice među 12 najperspektivnijih poduzetnica Velike Britanije

Objavljeno: 20.06.2016. Jelena Jazbec

Ona je jedna od 12 najperspektivnijih poduzetnica Velike Britanije. Svoju karijeru započela je u Hrvatskoj, gdje je studirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Promijenila je nekoliko radnih mjesta, a naposlijetku svoj hobi pretvorila u veliki posao koji ju je vinuo u zvijezde. Njezino je ime Jelena Ribić, dolazi iz Donje Stubice, a ovo je priča o njezinom jedinstvenom projektu Chummunity, koji je osvojio ljudska srca.

Projekt Chummunity

Za portal womeninadria.com, Jelena je otkrila kako je sve počelo prije nekoliko godina, kada je, tijekom teškog životnog razdoblja, povrijedila sebi drage ljude. Da bi im uputila originalnu ispriku, počela je pisati pisma isprike u obliku priča. Njezinim prijateljima to se toliko svidjelo da su naposlijetku usmenom predajom počeli promovirati njezine priče, pa je potražnja za njima toliko narasla, da više nije sama stizala pisati. Stoga je odlučila osnovati zajednicu pisaca koji će zajednički pisati priče. Ubrzo se projekt proširio, pa se više nije radilo isključivo o isprikama, nego o brojnim drugim prigodama u kojima ljudi naručuju priče za sebi drage ljude. Danas projekt koji je nazvala Chummunity okuplja i pjesnike, a ima odvojen odjel za djecu i odrasle. Osim na hrvatskom jeziku, priče se pišu i na engleskom, s obzirom na to da se Jelena prije više od godinu dana preselila u Veliku Britaniju.
Naime, ova mlada poduzetnica prijavila se na DotForge akcelerator, oblik poduzetničkog inkubatora u sklopu kojeg mladi poduzetnici, osim novčanog poticaja, dobivaju vlastite mentore te poslovne kontakte. Najprije je živjela u Sheffieldu, a danas živi i radi u Londonu.

Dječje traume

Unatoč brojnim izazovima, usponima i padovima, uspjela je razviti svoj projekt, pa se sada zajednica pisaca bavi i pisanjem priča koja djeci pomažu da prebrode određene traume i strah. Jednostavnim dječjim jezikom, likovi iz priča ohrabruju dijete i pomažu mu da prebrodi teške životne trenutke, bilo da se radi o rastavi roditelja ili smrtnom slučaju. Taj projekt oduševio je psihologe, koje takav oblik terapije žele nazvati “Chumm metodom”. Također, u sklopu škole za pisce bajki, prve u svijetu, roditelji uče pisati bajke za svoje mališane, koje sadrže informacije i poruke koje im oni žele prenijeti.

Veliko priznanje Jeleninog uspjeha pristiglo je prije nekoliko mjeseci, kada je saznala da je, prema odluci organizacije Dot Everyone, koju je osnovala Marta Lane Fox, najveća britanska ambasadorica ženskog poduzetništva, uvrštena na listu 12 najperspektivnijih poduzetnica u Velikoj Britaniji. Također, organizacija Globaly Spotted uvrstila ju je na listu 100 žena iz svijeta startupa koje bi mogle biti idući milijarderi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba