Franjevački samostan

Osobni predmeti i biografije svećenika kao trajni podsjetnik na zločin u Maceljskoj šumi

Objavljeno: 06.06.2016. Jelena Jazbec

Udruga “Hrvatska žena” Krapina je u petak u Franjevačkom samostanu u Krapini otvorila spomen – sobu 21 svećeniku, ubijenom u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine u Maceljskoj šumi. Ovaj projekt rezultat je višemjesečnog rada članica udruge, a njegova je autorica Anica Arbanas.

Krunice i medaljice

Otvorenju je prethodila večernja sveta misa na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u crkvi sv. Katarine, a potom je u spomen – sobi započeo program otvorenja. Članice udruge “Hrvatska žena” Krapina predstavile su projekt te nazočne upoznale sa sadržajem sobe i literaturom korištenom u pripremi. Pročitani su i djelomični izvadci iz Kronike Franjevačkog samostana u Krapini, pisani perom tadašnjeg gvardijana fra Ostijana Ostrognaja, te imena i kratki biografski podaci o ubijenim svećenicima i bogoslovima.
Ti dokumenti, zajedno s krunicama, medaljicama, džepnim satovima i drugim predmetima pronađenima na putu do šume i jame gdje su svećenici ubijeni, sada su pohranjeni u spomen – sobi.

Uz prethodnu najavu

Na otvorenju su bili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, dogradonačelnici Branko Varjačić i Drago Kozina, oci franjevci, gvardijan fra Ferdo Posavec i p. Sebastijan Golenić, predstavnici medija i ostali građani. Nazočnima se obratio domaći gvardijan fra Ferdo Posavec, a u ime Udruge “Macelj 1945.”, govorio je Damir Borovčak.
Svi zainteresirani, spomen – sobu ubijenim svećenicima i bogoslovima mogu razgledati uz prethodnu najavu, zajedno s franjevačkom knjižnicom te sakralnim muzejom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba