Naučite voljeti sebe

Nikada nemojte ključ vlastite sreće predati u ruke druge osobe

Objavljeno: 06.06.2016. Jelena Jazbec

U teškim trenucima života, možda ćete se naći u očajnoj potrebi za ljubavlju i priznanjem od strane drugih ljudi. Možda ćete tražiti pohvalu, podršku i pažnju, kako bi popravili mišljenje o sebi i svojim sposobnostima, no, neovisno o tome jeste li slobodni ili u vezi, problem gotovo uvijek nastaje kako ljubav i odobravanje tražimo u drugima, umjesto da unutar sebe pronađemo toliko potrebnu utjehu i snagu, ističe bračna savjetnica Rachel Dack na portalu eharmony.com.

Želim ili trebam partnera?

Poznata je zabluda kako se ne možete osjećati potpuno ukoliko još uvijek niste pronašli partnera ili partnericu. Prava je istina da ste rođeni kao cjelovita osoba i kao takvi, možete funkcionirati sasvim normalno, te postići toliko željeno životno zadovoljstvo, ispunjenost i sreću.
No, da biste u tome uspjeli, najprije je potrebno uvidjeti razliku između toga da želimo partnera u svome putovanju kroz životu i toga da trebamo partnera u svome putovanju kroz život. Bez uviđanja razlike između “htjeti” i “trebati”, postoji opasnost od toga da ćete zaustaviti svoj život i čekati sreću, sve dok ne ostvarite intimnu vezu s drugom osobom, od koje ćete zahtijevati da vas ispunjava i svakodnevno usrećuje, čime na nju stavljate veliki pritisak.
Kada vaš partner, što je sasvim prirodno, zakaže u tome da vas ispunjava i usrećuje baš cijelo vrijeme, jer nitko nije savršen i svatko ima svoje loše dane, možda ćete zaključiti kako vas ta osoba ne voli, pa ćete postati naporni ili se povući u sebe, što će rezultirati neslaganjem, svađama i međusobnim udaljavanjem.

Pohvalite sami sebe

Ljubav vam je uvijek dostupna, ali da biste uspjeli postići istinsku ispunjenost i životno zadovoljstvo, najvažnije je zavoljeti sebe i postati najbolji prijatelj samome sebi.
Stoga kada osjetite potrebu za odobravanjem i pohvalom od strane drugih, pohvalite sami sebe; nekoliko trenutaka svakog jutra odvojite za promišljanje i donošenje sljedeće odluke: “danas neću osuđivati, nego ću se usmjeriti na ljubav prema sebi i drugima”, te minimalno 20 minuta u danu radite ono što volite – kuhajte, plešite, uživajte u vrućoj kupki, slušajte glazbu, vježbajte…
Uvijek imajte na umu da se u vama krije ključ vaše sreće i nikada ga nemojte predati u tuđe ruke.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba