Jurjevo u Zagorju

“Jura Zeleni” prošetao i kumrovečkim Starim selom

Objavljeno: 24.04.2016. mladenmandic

Jurjevo je u subotu obilježeno i u Muzeju “Staro selo” u Kumrovcu. Filatelističko društvo “Zaboky” u suradnji s Muzejom “Staro selo”, organiziralo je promociju prigodne poštanske marke iz serije “Znameniti Hrvati – Sidonija Erdödy Rubido”.

Prigodna omotnica

Osim marke posvećene Sidoniji Erdödy Rubido, promovirana je i prigodna omotnica. Prisutnima su se obratili predstavnik Hrvatske pošte Marin Gregurović, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja i autorica izložbe Nadica Jagarčec, dopredsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Ivan Drašković, voditeljica Muzeja “Staro selo” Kumrovec Tatjana Brlek, suradnica na promociji Anita Paun – Gadža te predsjednik Općinskog vijeća Kumrovca Srećko Blažičko.

Jurjevo u kumrovečkom Starom selu nastavljeno je prikazom ophoda “Jure Zelenog” i prikazom običaja vezanih uz Jurjevo u izvedbi Etno – udruge “Zipka” iz Kumrovca, njihovih mladih članova iz kumrovečke Osnovne škole Josipa Broza, KUD-a “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice i Folklorne grupe iz Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Petrovskog.
Članovi kumrovečke Zipke išli su s „Jurom Zelenim“ od kuće do kuće kumrovečkim Starim selom, a na kraju sela, uz pjesmu i ples, zapalili su i Jurjevski krijes preko kojeg su najhrabriji i preskakali.

Veselo druženje

Druženje je nastavljeno u kumrovečkom Starom selu uz program Zipke, njihove harmonikašice Zdenke Poljak, uz zagorsko vino i “cvrtje” – težačko jelo zagorskih seljaka od jaja i brašna te masti, čvaraka i špeka. Uz brojne turiste, na fešti kumrovečkog Jurjeva koja je potrajala sve do noći, bili su i studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta – Odjeka za etnologiju sa svojim profesorom Brankom Đakovićem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba