Mladi glazbenici na sprovodima

“Na početku je bilo strašno, a sada taj posao odrađujemo kao pravi profesionalci”

Objavljeno: 20.04.2016. Jelena Jazbec

Oni su mladi talentirani glazbenici koji održavaju staru zagorsku tradiciju – sviranje u limenoj glazbi. Članovi su udruge Općinska limena glazba Petrovsko – “Špoljari”, osnovane prije 16 godina, koja danas broji 37 aktivnih, uglavnom mladih svirača. Svojom glazbom uveličavaju crkvene svečanosti i kulturne manifestacije diljem Hrvatske, ali i izvan granica Lijepe Naše, organiziraju koncerte, sviraju na vjenčanjima, a svoj džeparac zarađuju i – na sprovodima.

Društvena odgovornost

– Imamo mnogo nastupa na različitim događanjima, a tradicionalno, zovu nas da sviramo i na sprovodima. Aktivni smo na području naše općine, na mjesnom groblju. Iako to nije najljepši posao na svijetu, djeci je to zanimljivo, jer im donosi sitnu zaradu – rekao nam je predsjednik udruge Davor Bolfek, koji ističe kako se stariji članovi uvijek trude djecu učiti društvenoj odgovornosti i socijalnoj osjetljivosti, pa im svirke nije problem odraditi ni besplatno ako se obitelj pokojnika nalazi u teškoj financijskoj situaciji.
Iz razgovora s mladim članicama i članovima, doznajemo kako danas taj posao odrađuju kao pravi profesionalci, iako im u početku nije lako.
– Kada sam prvi puta nastupala na sprovodu, imala sam tek deset godina. Bila sam mala i uplašena, ali sam se s vremenom naviknula i shvatila da nije to tako strašno. Nema tu velikih emocija, većinu tih ljudi ne poznajem – rekla je 13-godišnja Helena Dolovčak.
S njom se slaže i njezin 15-godišnji kolega Filip Bele.
– Navikne se čovjek s vremenom, nije više problem ko na početku. Na početku je bilo čak i malo… Strašno – otkrio nam je Filip.
Ipak ne skrivaju da ih u limenu glazbu nije privukao džeparac od 70-ak kuna koji zarade svirajući na sprovodima, već nešto drugo.

Prijateljstvo i druženje

Petra Ovčariček (13) uključila se prije nešto više od godinu dana.
– Bila sam na njihovom prvom Božićnom koncertu, dosta sam ih puta slušala kako sviraju na brojnim događanjima, i tako su me zainteresirali – ističe Petra.
Njezinog vršnjaka Jakova Belea potaknuli su prijatelji.
– Završio sam osnovnu glazbenu školu u Pregradi, pa sam se odlučio nastaviti baviti glazbom ovdje u našoj općini, zajedno sa svojim prijateljima iz razreda – otkrio nam je Jakov.
Za sve njih, sviranje je prilika za druženje, putovanja i uživanje u glazbi.
– Primarni cilj naše udruge je očuvanje kulturnog naslijeđa, izvođenje tradicionalne glazbe i promocija Krapinsko-zagorske županije, ali s obzirom na veliki broj mladih koji se svake godine sve više uključuju u udrugu, počeli smo s nečim novim. U aranžmanu našeg dirigenta Krešimira Goleca, koji je izvrstan pedagog i djeca ga jako vole, sviramo obrade popularnih domaćih i stranih pjesama. Tako smo publiku zapanjili kada smo na tradicionalnom Božićnom koncertu u Krapini izveli Michaela Jacksona – rekao je D. Bolfek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba