Otvoreno pismo ministru zdravlja

Ukidanje dežurstva u Pregradi i ustrojavanje hitne službe u Klanjcu, moglo bi ugroziti živote 14,5 tisuća stanovnika s područja Pregrade, Desinića i Huma na Sutli

Objavljeno: 13.04.2016. Jelena Jazbec

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša i načelnik Desinića Zvonko Škreblin uputili su otvoreno pismo ministru zdravlja Dariju Nakiću. U pismu izražavaju nezadovoljstvo najavom Ministarstva zdravlja da će se, u sklopu reorganizacije Mreže hitne pomoći, tim T1 hitne medicinske službe ustrojiti u Klanjcu, a ne u Pregradi, kako je bilo očekivano.
– Vrlo smo neugodno iznenađeni činjenicom da je od svih mjesta u Republici Hrvatskoj koja su predviđena za ustrojavanje tima T1, upravo Grad Pregrada naknadno izostavljen, odnosno zamijenjen Gradom Klanjcem. Naime, usporedbom statističkih podataka dežurstva Pregrade i Klanjca o broju intervencija za 2015. godinu, proizlazi da je u Pregradi bilo daleko više intervencija, odnosno njih 2456, dok je u Klanjcu broj intervencija iznosio 1865. Također, uzimajući u obzir prosjek vremena hitnih i nehitnih intervencija, vidljivo je da je s prosjekom od 23 minute za hitne i 34 minute za nehitne intervencije, na području ispostave Pregrade potrebno najduže vrijeme od primitka poziva do dolaska k pacijentu na području cijele Krapinsko-zagorske županije – stoji u pismu.

Nesagledive posljedice

Dosadašnjom Mrežom hitne medicine, na području Pregrade djeluje punkt dežurstva, koji ne može u potpunosti zadovoljiti potrebe 14,5 tisuća stanovnika s područja Pregrade, Desinića i Huma na Sutli. Punkt dežurstva u Klanjcu obuhvaća manji broj stanovnika, njih 9,3 tisuće. Osim broja stanovnika, gradonačelnik i načelnici su u pismu spomenuli i neke druge važne faktore koje je nužno uzeti u obzir prilikom donošenja odluke, kao što su udaljenost od bolnice, slaba prometna povezanost i cestovna mreža u brdovitom krajoliku, veličina i raspored teritorija, broj stanovnika po četvornom metru, vremenske prilike, starost stanovništva te činjenica da se radi o gospodarski najrazvijenijem djelu KZŽ, na kojem posluje znatan broj gospodarskih subjekta, što upućuje na visok rizik nastanka ozljeda na radu i potrebu za adekvatnom hitnom medicinskom skrbi.
– Nacrtom prijedloga Mreže hitne medicine predviđeno je djelovanje tima T2 u sastavu Zavoda za hitnu medicinu KZŽ samo u Ispostavi Marija Bistrica, što bi u konačnici značilo ukidanje dežurstva u Pregradi i imalo nesagledive posljedice za stanovništvo Grada Pregrade i Općina Hum na Sutli i Desinić – istaknuto je u pismu.

Traže sastanak s ministrom

Zavod za medicinu KZŽ u studenom 2012. godine dostavio je KZŽ podatke o broju intervencija, obrađenih pacijenata i prosječnom vremenu potrebnom od poziva do dolaska u hitni bolnički prijem za područje dežurstva u Pregradi, te je slijedom toga Ministarstvu upućen prijedlog za izmjenu Mreže hitne medicine na način da se u Pregradi umjesto dežurstva ustroji tim T1 hitne medicine. Također, prošle godine punkt dežurstva u Pregradi u potpunosti je obnovljen, vrijednost izvršenih radova iznosila je 52 tisuće kuna, a dio troškova snosila je KZŽ.
Na kraju pisma, Vešligaj, Jutriša i Škreblin su ministra Nakića pozvali na sastanak na kojem bi zajednički mogli riješiti ovaj gorući problem, koji bi mogao ugroziti živote više od 14 tisuća stanovnika s područja Pregrade, Huma na Sutli i Desinića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba