Ministar Darko Horvat

“Natjerat ćemo državna poduzeća da svoje obveze plaćaju u zakonskim rokovima”

Objavljeno: 07.04.2016. Alen Brodar

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat bio je danas u posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje je obišao tri poduzeća, a potom se pridružio zagorskim poduzetnicima na tribini u krapinskoj Srednjoj školi, simboličnog naziva, “Ministarstvo je tu zbog vas”.

Korištenje strukturnih fondova

– Krapinsko – zagorsku županiju krasi sve što i sjeverozapadnu Hrvatsku – ovdje se investira, gradi se i radi te se otvaraju nova radna mjesta. I zagorski poduzetnici imaju svoje probleme, no oni su tu da se rješavaju, a konkretno ovi koje smo danas upoznali su relativno lako rješivi. Nedostaje im svježeg kapitala i obrtnih sredstava, a to su tri trgovačka društva koja vrlo spretno koriste strukturne fondove. Dva od ta tri kod kojih smo bili i danas na Ministarstvu poduzetništva i obrta imaju po četiri ili pet aplikacija, dakle ljudi su navikli koristiti tu potporu, koja nije iz nacionalnog proračuna, već iz EU fondova. Tim se mehanizmima mora oplemeniti novac koji smo poslali u Bruxelles, da bismo injekcijama u poduzetnički sektor stvorili konkurentnost pri nabavi nove opreme, izgradnji poslovnih prostora i njihovom opremanju. Također, raspolaže se s 360 milijuna kuna u segmentu turizma i malih obiteljskih hotela i siguran sam da će taj novac do kraja godine biti potrošen, rekao je ministar Horvat u Krapini, gdje su mu domaćini bili gradonačelnik Zoran Gregurović, zagorski dožupan Anđelko Ferek – Jambrek, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško te predsjednik Gospodarske komore Krapina Josip Grilec. Tribini, na kojoj je poduzetnicima predstavljen niz poticajnih mjera te novi natječaji koji će se otvoriti tijekom ove godine, je prisustvovao i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

– Pojednostavljenje procedure – to je velika boljka koja je mučila hrvatske poduzetnike. U ovom trenutku natječaji koje raspisuju Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo poduzetništva i obrta su zatvoreni. I to zato jer smo u razgovoru s poduzetnicima i javnim sektorom identificirali desetak ključnih problema koji im onemogućavaju povlačenje sredstava iz strukturnih fondova. Gotovo svih deset, ako nije maknuto, onda je “olabavljeno” i za desetak dana možemo očekivati raspisivanje ponovnih natječaja jednom drugačijom filozofijom, daleko manjom administrativnom procedurom, kraćim rokom obrade tih projekata. Siguran sam da će se efekti pod ovim novim uvjetima vidjeti već u drugoj polovici ove godine. Sve ćemo napraviti da Hrvatska postane prijatelj poduzetnicima, rekao je ministar Horvat, dotaknuvši se, potaknut novinarskim pitanjem, i problematike zatvaranja obrta.

Administrativne prepreke

– Da, obrti se zatvaraju, ali se i novi otvaraju, i to ne samo obrti, već i trgovačka društva, a to je prirodan proces u uređenoj državi. Ono u čemu smo napravili dobar iskorak, jest mehanizam otvaranja obrta ili trgovačkog društva, a zaspali smo u segmentu provedbe predstečaja, stečaja i likvidacije obrta i trgovačkih društava. Mi trenutno radimo na uklanjanju administrativnih prepreka, u kojima država ima mogućnost, putem zakonskih regulativa, svede na minimum. A procedure koje su vezane na plaćanja, neplaćanja, utjerivanja dugova nisu vezano samo uz represivne mjere. Moramo u tom segmentu izgraditi poslovnu etiku, u kojoj će poduzetnik poduzetniku plaćati račune. A na državi je da podmiri svoje obveze u roku 30 dana. Dakle, mehanizmi koje ima država će već tijekom ove godine dati rezultate, natjerat ćemo državna javna poduzeća da svoje obveze plaćaju u zakonskim rokovima. Ali poduzetnici moraju biti svjesni da na neki način jedan drugome stvaraju probleme, a pri tome najveću korist imaju banke. Naime, poduzetnici zbog toga jer ne mogu podmirivati svoje obveze, a to ne mogu jer se njima ne namiruju dugovi, prisiljeni posegnuti za nepopularnim i skupim kreditima. Nakon toga, ne samo da imate problem s vraćanjem svojih obaveza, već i s vraćanjem kredita – upadate u začarani krug iz kojeg je vrlo teško izaći. Apeliramo stoga na poduzetnike za da zajedno stvaramo klimu u kojoj će poduzetnik pomagati poduzetniku i plaćati svoje obveze – zaključio je Horvat, dodajući da je, što se tiče dugovanja poduzetnika, u procesu osmišljavanje mehanizama njihovog reprograma, gdje će se poduzetnicima omogućiti da obveze prema Poreznoj upravi i svim državnim aparatima kod kojih je dug stvoren, u jednom trenutku, kroz prolongate ili obročne otplate, namire.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba