Pet kajkavskih županija u Zagrebu

Prepuni Lisinski pjevao legendarne kajkavske popevke

Objavljeno: 20.03.2017. zagorjeinternational

U organizaciji Radija Kaj, uz sudjelovanje Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske, Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županija te Grada Zagreba, uspješno je održan turističko – gospodarski i kulturološki projekt “Kajkavci u Lisinskom”. U prostorima Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski održan je sajam na kojem su sudjelovala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i seoska domaćinstva sa svojim poljoprivrednim proizvodima, a ponudu su predstavile i turističke zajednice, toplice, zdravstveni turizam, ciklo turizam, vinari, pčelari… Bile su tu i povijesne postrojbe i brojni nastupi kulturno – umjetničkih društava.

“Mali kajkavski razgovori”

U Maloj dvorani Lisinski održani su “Mali kajkavski razgovori” o kajkavskoj poeziji i književnosti. Sve je kulminiralo koncertom najljepših kajkavskih popevki u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Publiku u dvorani pozdravili su direktor Radija Kaj Drago Gradečak, zagrebački župan Stjepan Kožić, koprivničko – križevački župan Darko Koren, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
– Narod koji ne priznaje i ne cijeni svoju kulturu i svoju povijest nema niti svoje budućnosti. Mi imamo svoju budućnost, mi znamo što želimo, znamo kud idemo i zbog toga se čvrsto držimo svog “kaja”. Ja uvijek velim: Zagorje u srcu, kaj vu duši – rekao je među ostalim župan Kolar.
Gradonačelnik Bandić rekao je kako su najmanje tri razloga zašto su se svi okupili u Lisinskom.
– Prvi je što kajkavski više nije samo narječje jednog kraja, nego je kajkavski jezik koji govori preko trećina ljudi u Hrvatskoj. Drugi razlog je što kajkavski oplemenjuje naš, kak bi mi rekli, lepi beli Zagreb grad. I treći je, tako manje važan, da nikad ja ne bi bil gradonačelnik da nije “kaja” – rekao je Bandić, dodajući da će se iduće godine uz ovu prigodu otkriti spomenik Dragutinu Domjaniću u Sesvetama.

Brojni izvođači

Publika je uživala uz najpopularnije skladbe nastale u proteklih 50 godina na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini i festivalu Radija Kaj “Pjesma i tambura”. Pjevali su Branko Greblički Ventek, Gabi Novak, Rajko Suhodolčan, Tereza Kesovija, Radek Brodarec, Elvira Voća, Max Hozić, Josipa Lončar, Mirko Švenda Žiga, Nina Kraljić, Roko Vušković, Gordana Ivanjek Tušek, Karla i Dino Miklaužić, Kirjales, Zdenka Kovačiček, Ronald Braus, Iva Ranogajec Inkret, Barbara Othman, Tanja Mršić i Ivan Benc uz orkestar Radija Kaj, pod vodstvom Karla Kukovačeca. Voditelji programa bili su Karmen Špiranec i Velimir Čajko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba